Vermoorde zwerver Rinus 'helemaal kapot getrapt' voor zijn overlijden

Op de Lijnbaan in Den Haag wordt bij daglicht onderzoek gedaan naar de dood van Rinus
Op de Lijnbaan in Den Haag wordt bij daglicht onderzoek gedaan naar de dood van Rinus © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nieuwe details bekend gemaakt over de gewelddadige dood van de 56-jarige zwerver Rinus begin september vorig jaar in een parkje aan de Lijnbaan in Den Haag. De 35-jarige Merel W. en de 36-jarige Jeffrey van der E. uit Den Haag zouden het slachtoffer die bewuste avond tot twee keer toe mishandeld hebben.
Rinus zou op 2 september 2021 eerst naar de Lijnbaan gelokt zijn door W. Daar kwam Van der E. met een buis uit de bosjes om de zwerver te slaan, aldus het OM. Een uur later gingen de twee verdachten volgens de officier van justitie terug naar het parkje om hun sporen weg te werken. Toen ze ontdekten dat Rinus nog leefde, zou er opnieuw geweld tegen hem gebruikt zijn.
Daarbij zou ook de telefoon van de zwerver kapotgetrapt en weggegooid zijn, waardoor de man zelf helemaal geen hulp kon inroepen. Daarna is hij gestorven in het parkje aan de Lijnbaan.
Politieonderzoek in september 2021 op de Lijnbaan in Den Haag
Politieonderzoek in september 2021 op de Lijnbaan in Den Haag © Regio15
Zijn lichaam werd later teruggevonden met een groot aantal verwondingen. Rinus was tegen zijn hoofd geschopt en gewurgd. Zijn oogkassen, neus, kaken en ribben waren gebroken. De verwurging zou mogelijk zijn gebeurd met een riem of een plastic zak. 'De verdachten hebben het slachtoffer helemaal kapotgetrapt', zei de officier van justitie vrijdag bij de rechtbank tijdens een pro forma-zitting.

Langzame dood gestorven

De aanklaagster vond het 'extra schokkend' dat beide verdachten Rinus geen hulp hebben geboden toen ze voor de tweede keer naar het parkje waren gekomen. 'Het slachtoffer is aan zijn lot overgelaten. Hij is een langzame dood gestorven.'
Volgens de officier van justitie wilde W. het slachtoffer een lesje leren, omdat hij haar zou hebben aangerand. Tegen een andere persoon zou de vrouw gezegd hebben dat ze Rinus 'tien keer zo hard' ging terugpakken. Van der E. zou met het slachtoffer een conflict gekregen hebben in de daklozenopvang over een headset.

'Een beetje lachwekkend'

Beide verdachten ontkennen geweld gebruikt te hebben tegen Rinus en geven elkaar de schuld. Ze reageerden vrijdag amper op de aantijgingen van het OM. 'Ik vind het een beetje lachwekkend', zei Van der E. alleen maar.
Hij en W. zijn onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De deskundigen menen dat de man en vrouw, vanwege 'complexe psychische problemen', tbs met dwangverpleging moeten krijgen. De advocaten van beide verdachten vroegen vrijdag om hun vrijlating uit voorarrest, maar die verzoeken werden door de rechtbank afgewezen.
De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is pas volgend jaar januari.