Busje vol zwemvesten en opblaasboot: celstraf voor voorbereiden mensensmokkel

De zwemvesten die de mannen bij zich hadden, zouden bij mensensmokkel gebruikt gaan worden
De zwemvesten die de mannen bij zich hadden, zouden bij mensensmokkel gebruikt gaan worden © ANP
PIJNACKER - Twee Irakezen die op 14 april van dit jaar bij de begraafplaats aan de Noordweg in Pijnacker werden aangehouden in een Frans busje vol met veertig zwemvesten, een rubberen opblaasboot en een buitenboordmotor, zijn vrijdag door de rechtbank veroordeeld. De 27-jarige en 36-jarige mannen hebben ieder acht maanden cel gekregen voor het voorbereiden van 'een levensgevaarlijke mensensmokkel'.
Het was de bedoeling dat het tweetal de spullen voor een mensensmokkelaar zouden rijden naar de zogenoemde 'jungle van Calais'. Dat is een geïmproviseerd illegaal verzamelkamp van mensen die hopen van daaruit, de kust in Frankrijk, naar Engeland te kunnen oversteken. De twee Irakezen verbleven daar zelf ook en zouden in ruil voor hun klusje gratis de oversteek mogen maken die hen anders vele duizenden Engelse ponden had gekost, zo verklaarden zij later. Weer later trokken zij hun bekentenis deels weer in en wisten zij niet wat zij in het busje vervoerden. Maar dat geloofde de rechtbank niet.
Het busje was tot aan de voorstoelen van de open cabine helemaal volgepropt met zwemvesten, een opblaasboot en een buitenboordmotor. De spullen zelf waren levensgevaarlijk, omdat zowel de zwemvesten als de boot qua veiligheid niet geschikt waren voor de beoogde oversteek op open zee naar Engeland. En zeker niet op de drukst bevaren route ter wereld als het Nauw van Calais, dat bovendien verraderlijke stromingen kent.

'Hoop op een betere toekomst'

'Verdachten handelden niet uit winstbejag, maar vanuit de wens en hoop op een betere toekomst voor hen en hun gezin', zo woog de rechtbank uiteindelijk mee in de strafmaat. Meer nog dan het Openbaar Ministerie (OM) al deed, hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het OM had tegen beiden tien maanden cel geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.