Meer maatregelen vanwege droogte: sluis dicht en geen water uit Nieuwe Maas

De Rietveldsemolen met rechts de Rietveldse sluis
De Rietveldsemolen met rechts de Rietveldse sluis © ANP
REGIO - Steeds meer maatregelen treffen hoogheemraadschappen. Als gevolg van de droogte is er een te kort aan water. Met name zoetwater is schaars. Om die reden is sinds afgelopen weekend de sluis in Hazerswoude-Dorp 's avonds en 's nachts gestremd. Ook wordt rivier de Rotte niet langer gevoed vanuit de Nieuwe Maas.
De sluis bij de Rietveldsemolen in Hazerswoude-Dorp is vanaf nu iedere avond en nacht gestremd. Hoogheemraadschap van Rijnland neemt die maatregel om extra aanvoer van zoet water naar de polders aan de westzijde van de rivier de Gouwe mogelijk te maken. Via de Oostvaart, een sloot in Hazerswoude, wordt water ingelaten. Bij de Oostvaartsluis wordt een hevel geplaatst, maar bij de Rietveldse sluis is dat niet mogelijk. 'Deze sluis is daarom iedere avond en nacht gestremd van 21.00 tot 08.00 uur', legt een woordvoerder van het hoogheemraadschap uit. Scheepvaartverkeer kan alleen overdag gebruik maken van de sluis.
De Rietveldsemolen in Hazerswoude-Dorp
De Rietveldsemolen in Hazerswoude-Dorp © Michel Looyenstein
Het is een van de maatregelen die het hoogheemraadschap neemt vanwege de droogte. Doel is om het waterpeil op orde te houden, om de stabiliteit van de waterkeringen te waarborgen en voldoende zoetwater naar het gebied aan te voeren. Sinds een kleine week is er sprake van een landelijk watertekort.
'Het beperkt opengaan van de sluizen heeft te maken met verzilting', stelt René van der Zwan, adviseur droogte van Hoogheemraadschap van Rijnland. 'Vanuit de Noordzee, maar ook vanuit de grond, dringt zoutwater zich op door het tekort aan zoetwater. Zoutwater is schadelijk voor agrarische gewassen en de natuur. Maar het kost ook meer moeite om drinkwater te maken van zoutwater', legt hij uit. 'Om deze verzilting tegen te gaan is het nodig om een deel van de sluizen zoveel mogelijk dicht te houden. Vervelend voor de scheepvaart, maar helaas echt noodzakelijk.'

Gemaal in Zevenhuizen

Ook andere hoogheemraadschappen treffen maatregelen om verzilting tegen te gaan. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is gestopt met de rivier de Rotte, tussen Moerkapelle en Rotterdam, aan te vullen met zoutwater vanuit de Nieuwe Maas. 'In normale omstandigheden laten wij water in bij de Schilthuis en Leuvehaven om Rotterdam, de Rotte en de aangrenzende polders op peil te houden als het niet regent. Deze inlaten hebben we gesloten', legt het hoogheemraadschap uit. 'Nu voeden we de Rotte niet meer met water uit de Nieuwe Maas, die uitmondt in de Noordzee, maar - via gemaal Leemhuis-Stout in Zevenhuizen - met water uit de Hollandsche IJssel.'
De Rotte bij Zevenhuizen
De Rotte bij Zevenhuizen © ANP
De acties die ondernomen worden door Hoogheemraadschap van Delfland, het derde hoogheemraadschap in onze regio, zijn in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Zowel de plezier- als beroepsvaart kan slechts beperkt gebruikmaken van een aantal sluizen. 'Op het moment zijn deze maatregelen toereikend om de zoutindringing tegen te gaan, waardoor wij de huidige schutregimes niet nu aanpassen', luidt het antwoord. Schutregimes zijn de openingstijden van sluizen voor de scheepvaart.