Liefde voor trekkers en familie tijdens Trekkertrek in Koudekerk; een boerenfeestje als vanouds

Lekker op de trekker bij Trekkertrek Koudekerk aan den Rijn
Lekker op de trekker bij Trekkertrek Koudekerk aan den Rijn © Omroep West
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - De Trekkertrek Familiedag is na drie jaar weer een gezellig boerenfeestje als vanouds. Het is meer dan een tractorspektakel. Natuurlijk zijn er krachtmetingen tussen landbouwvoertuigen en houdt iedereen van een biertje, maar in Koudekerk aan den Rijn is het evenement meer dan dat. De 29ste editie met 15.000 toeschouwers is een feest voor jong en oud.
Bij Trekkertrek Koudekerk aan den Rijn is genoeg te doen, er staan ook veel verschillende springkussens en slidings en parcours met schuimbad. Twee jongetjes vallen lachend tussen het zeepsop. 'Dat was niet de bedoeling!', roept hun moeder. 'Ze wilden van die andere en nou is hij helemaal nat.' Ze moeten de hele dag nog op pad. Hoe moet dat nu? 'Dat weet ik niet', lacht haar zoontje ondeugend.
Trekkertrek Familiedag in Koudekerk aan den Rijn
Op het bedrijventerrein aan de Hoogewaard is een authentieke klompenmaker aan het werk die houten schoenen maakt van wilgenhout. 'Ik ben ermee opgegroeid, wij zijn de vierde generatie klompenmakers', zegt de man uit Hazerswoude-Dorp. Het kost drie tot vier uur om een paar klompen helemaal met de hand te maken. Dat is té arbeidsintensief, dus daarom geeft hij veel demonstraties. 'Mensen willen niet een uur kijken naar het maken van een paar klompen, dus maak ik er één waarvan ik van tevoren al een model heb gesneden.' Op deze manier kan iedereen het proces snel zien. Ook hoe ze doorboord worden.'
Natuurlijk zijn er ook trekkers die met hun brute paardenkrachten groot gewicht pullen. Na iedere krachtmeting wordt de baan weer rechtgetrokken. De baan is honderd meter lang en als deze baan wordt volbracht hebben de deelnemers een full pull. Ondanks dat er soms toch een omgekeerde Nederlandse vlag op een trekker verschijnt zijn de boerenprotesten met trekkers tijdens de wedstrijd wel naar de achtergrond verdwenen. De meeste boerenjongens kiezen voor de vlag in de vorm van een 'boerenzakdoek'. Kortom: gezelligheid overheerst, net als de uitspraak 'trots op de boer' die langs de zijkant van het parcours prijkt.