Weerman Huub Mizee verwacht 30 graden en warmer deze week

Dit meisje zoekt verkoeling in een fontein
Dit meisje zoekt verkoeling in een fontein © ANP
REGIO - Het wordt de komende dagen steeds warmer, met halverwege de week temperaturen van 30 graden en hoger. En dat betekent dat er wel eens een hittegolf aan zou kunnen komen.
'Dinsdag wordt het zomers warm, rond de 26 graden. De temperatuur loopt woensdag op tot 29 of 30 graden en daarna houden we een aantal dagen 30 graden of meer', verwacht Omroep West-weerman Huub Mizee.
En dat zou wel eens een hittegolf kunnen betekenen. 'Daarvan spreken we als het op vijf aaneengesloten dagen 25 graden of meer wordt, waarvan op drie dagen 30 graden of meer', aldus Mizee.
Vorige week zorgde het mooie weer al voor drukte op het strand van Scheveningen
Vorige week zorgde het mooie weer al voor drukte op het strand van Scheveningen © ANP
De laatste keer dat we met een hittegolf te maken hadden, was in augustus 2020. Die duurde dertien dagen, waarin het in De Bilt acht dagen achter elkaar warmer werd dan 30 graden. Dat was voor het eerst sinds de metingen.

Tips voor plaknachten

Met die warme dagen komen er ook weer plaknachten aan, waarbij de temperatuur waarschijnlijk niet zakt onder de 20 graden, vermoedt Huub Mizee. 'De meeste mensen slapen slecht als het in de slaapkamer warmer is dan 18 of 19 graden. Daarom de tip om vanaf dinsdag overdag de ramen en de gordijnen of luxaflex dicht te laten en ramen alleen 's morgens vroeg of 's nachts open te zetten.'
Zonneschermen, een zwembad en open ramen
Zonneschermen, een zwembad en open ramen © ANP
De komende hete dagen zijn geen goed nieuws wat betreft de droogte in het land. 'Door al die zon en de hogere verdamping wordt de droogte alleen maar groter', zegt Mizee. De weerman sluit niet uit dat later deze week door weerinstituut KNMI 'code geel' zal worden ingesteld, al zal dat waarschijnlijk in eerste instantie gelden voor de provincies in het zuiden van het land.
Ook komt het RIVM mogelijk met waarschuwingen. 'Bij hoge temperaturen en veel zon vormt zich ozon en daardoor ontstaat smog', aldus Mizee. Die smog kan leiden tot klachten als hoesten en kortademigheid. Daarnaast is zonkracht nog altijd sterk, ook al zijn de dagen nu wat korter. 'Dus goed insmeren en de schaduw opzoeken.'