Woede om weggehaald kinderbadje: 'Zo gaat de lol er steeds meer af'

Woede om weggehaald kinderbadje: 'Zo gaat de lol er steeds meer af'
Woede om weggehaald kinderbadje: 'Zo gaat de lol er steeds meer af'
LEIDSCHENDAM - Een zwembadje in de Leidschendamse wijk Prinsenhof zou met dit warme weer voor verkoeling voor kinderen moeten zorgen. Bewoners van de kinderrijke wijk hadden er zelf geld voor bij elkaar gelegd. Maar die waterpret gaat niet door, want een handhaver van de gemeente eiste dat het bad en de trampoline die ernaast staat verwijderd werden. 'Zo gaat de lol er steeds meer af.'
In Prinsenhof staan veel flats, waardoor een zwembadje opzetten in de tuin voor velen niet is weggelegd. Tussen de flats zijn grote groenstroken. Op zo’n stuk groen hadden de bewoners het zwembadje opgezet.
'Het staat er al ruim drie maanden en de kinderen hebben er enorm veel plezier van', vertelt Wouter Stavleu. Samen met andere bewoners uit zijn portiek nam hij het initiatief voor het badje. 'Ook hebben we met elkaar een trampoline bekostigd, die er al ruim drie jaar staat. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Ineens moest deze ook weggehaald worden.' Nu herinneren alleen twee kale plekken in het grasveld nog aan de pret die de kinderen hadden.
Op deze plek stond lange tijd het kinderzwembad I
Op deze plek stond lange tijd het kinderzwembad I © Omroep West
De wijk Prinsenhof komt geregeld negatief in het nieuws, vanwege berichten over criminaliteit en jeugdoverlast. Maar er zijn volgens Stavleu juist ook veel bewoners die er onderling wat van proberen te maken. 'Dit soort initiatieven versterken de band en het is gewoon mooi om te zien hoe blij de kinderen ervan worden', zegt hij. Stavleu merkt dat niet alleen de jonge, maar ook de oudere bewoners plezier hadden van de kinderattributen. 'Zij genieten van de reuring en van de spelende kinderen.'
Met een nieuwe hittegolf op komst, keken veel bewoners ernaar uit om bij het badje te gaan zitten. Een handhaver die vorige week langskwam, stak daar een stokje voor. 'Ineens kregen we bericht dat het bad en de trampoline daar niet mogen staan. Het zou gevaarlijk kunnen zijn als een dronken persoon over het grasveld zou lopen en in het badje zou vallen en verdrinken. Dan zou dat gemeente daar verantwoordelijk voor zijn', aldus Stavleu.

6000 liter

Zo kwam het dat de bewoners de 6000 liter water uit het bad moesten laten lopen. 'Met pijn in ons hart. Het is zonde voor de kinderen en ook van het water.' De bewoners kregen te horen dat ze een vergunning konden aanvragen. 'Uiteindelijk komen we daar niet voor in aanmerking, maar kun je dit aanvragen onder een andere noemer. Namelijk als initiatief. Maar ik heb nog geen terugkoppeling gekregen over hoe lang zoiets duurt en of we het badje dan weer wel mogen opzetten.' De boete die de initiatiefnemers zouden krijgen, zou rond de 350 euro zijn.
Volgens Stavleu versterkt deze gebeurtenis de negatieve gevoelens van wijkbewoners. 'Bijna iedereen die ik ken met jonge kinderen zou graag weg willen uit Prinsenhof', vertelt hij. 'Onze kinderen komen geregeld wiet en cocaïnezakjes tegen in de speeltuintjes waar ze spelen. Ik vertel mijn kinderen dat ze niet meer in de parken mogen komen, omdat daar regelmatig messen in de bosjes liggen. Het is niet goed voor de onderlinge moraal als er over een kinderbad en een trampoline dan zo streng gedaan wordt.'
De gemeente Leidschendam-Voorburg gaf op verzoek van Omroep West een reactie op de situatie. 'We hebben geen gedoogbeleid. Het is niet toegestaan om in de openbare ruimte een zwembad of trampoline te plaatsen zonder vergunning, omdat dat te grote risico’s geeft. Er is bijvoorbeeld niet altijd toezicht op, zoals ’s nachts. Iedereen kan er gebruik van maken omdat het in de openbare ruimte staat, ook onbekenden van de bewoners. Het zwembad en de trampoline zijn na goed overleg met de bewoners weggehaald door de bewoners zelf. Een zwembad of trampoline plaatsen op eigen erf mag wel, de verantwoordelijkheid ligt dan bij de erfeigenaar en niet bij ons als gemeente.