Eind aan leegstand 'lelijkste gebouw van Leidschendam-Voorburg'?

Het leegstaande Total-gebouw is velen een doorn in het oog I
Het leegstaande Total-gebouw is velen een doorn in het oog I © Omroep West
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Op de grens van Leidschendam en Voorburg staat één van de grootste leegstaande kantoren van ons land. Het gebouw - dat drie voetbalvelden beslaat - is alleen aan de binnenkant gesloopt. De verbouwing ligt al acht jaar stil, tot ergernis van de omwonenden. Maar daar komt waarschijnlijk verandering in: de gemeente maakte maandag bekend dat er in 2023 wordt gestart met de bouw van 296 appartementen.
Een langverwacht bericht voor omwonenden, die het gebouw in een reportage van Omroep West nog bestempelden als 'foeilelijk', 'een doorn in het oog' en 'het lelijkste gebouw van de gemeente'. Wethouder Astrid van Eekelen laat in het bericht weten: 'Op de plek waar nu nog een groot en verlaten kantoorpand staat, komen prachtige appartementen in verschillende prijsklassen waar het straks heerlijk wonen is. Auto's staan zoveel mogelijk uit het zicht waardoor er veel ruimte voor groen is.'
In de omgeving van het Total-gebouw wordt er vaak geklaagd over te weinig parkeergelegenheid. Daar lijkt de gemeente met de nieuwe plannen rekening mee te houden. Onder de bouwblokken komt een parkeergarage voor 268 auto's, waardoor de meeste auto’s uit het zicht verdwijnen. Op het dak van de parkeergarage, tussen de bouwblokken, komen binnentuinen. Op het maaiveld komen 39 parkeerplaatsen. Ook kunnen de toekomstige bewoners gebruik maken van 9 deelauto’s.
Een 'artistimpression' van de toekomstige appartementen I
Een 'artistimpression' van de toekomstige appartementen I © DS Landschapsarchitecten
Toch hoeven de omwonenden niet meteen de sloopkogel terug te verwachten. Volgens het bericht van de gemeente, is de volgende stap het wijzigen van het bestemmingsplan en het verkrijgen van de bouwvergunning. De sloopwerkzaamheden kunnen pas starten nadat de vergunning onherroepelijk is (na verstrijken van de bezwaartermijn van zes weken).
Blijkbaar worden daar geen tegenslagen verwacht, want de bouw van de appartementen start volgens de gemeente in 2023 en de eerste woningen worden in 2025 opgeleverd. De eerdere vertraging en lange leegstand had te maken met het afstemmen van de plannen tussen de gemeente en Borghese Real Estate. Er zou onenigheid zijn geweest over de kostenverdeling.