Zwemmen zonder zand en blauwalg? In deze openluchtzwembaden kun je afkoelen

Neem een duik in het buitenbad
Neem een duik in het buitenbad © ANP
REGIO - Wil je tijdens de komende warme dagen een verkoelende duik nemen, zonder meteen onder het zand te zitten of bang te moeten zijn om jeuk en pukkeltjes te krijgen door blauwalg, dan kan je voor een zwembad kiezen. Onze regio telt ruim 25 openlucht- en buitenbaden. Waaronder een natuurbad in Rijswijk en het Tikibad in Duinrell. We hebben voor je op een kaart gezet welke zwembaden een buitenbad hebben en waar je die openluchtbaden kan vinden. Dus kijk op de kaart waar je naar toe wil, stop je handdoeken en een pak vol roze koeken in je tas en op naar het zwembad.
Veel zwembaden hebben het openingstijdenrooster vanwege de vakantie ruimer gemaakt. Ook is er vaak meer tijd voor recreatief zwemmen, in plaats van baantjes trekken. Let op: sommige buitenbaden zijn met slecht weer niet open, kijk dus altijd even op de site van het zwembad zelf voor je teleurgesteld met je handdoeken en roze koeken voor een dichte deur staat. Toch legt dat ook een druk op de organisatie. Een flink aantal van de openluchtbaden wordt gerund door vrijwilligers. Door het huidige tekort aan vrijwilligers kan dat voor problemen zorgen. Zo moest zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp in juni noodgedwongen een dagje dicht, omdat er te weinig vrijwillige hulpverleners waren.
Je kan niet bij alle buitenbaden spontaan aan de kassa een kaartje kopen. Zwembad De Waterman in Wateringen houdt vast aan het reserveringssysteem dat ze vanwege de covidmaatregelen hadden ingesteld. Het zwembad laat op de site weten: 'De afgelopen twee jaar heeft ons geleerd dat vooraf reserveren met betalen vele voordelen geeft, voor ons en voor u!'

Natuurgezuiverd bad

Wil je niet in het chloor zwemmen dan is zwembad De Loete in Haastrecht een optie. Het zwembad wordt natuurgezuiverd. Vanaf de metershoge glijbaan zijn alle technieken van het zuiveringssysteem duidelijk zichtbaar. Een grote bak met planten langs het zwembad, een helofytenfilter en een dak vol zonnedisks. Al deze onderdelen zorgen voor schoon en zacht zwemwater. Een ander zwembad zonder chloor is in Rijswijk. Bij natuurzwembad De Put zwem je zelfs tussen de karpers.
Niet alle zwembaden hebben een écht buitenbad waar je kan zwemmen. In Katwijk heeft zwembad Aquamar sinds 2018 naast de ligweide een zogenoemd spraypark. Dat is een waterspeeltuin met allerhande speeltoestellen voor jonge kinderen. In het midden staat pontificaal een kleine replica van de Vuurbaak, de kenmerkende vuurtoren van Katwijk. Buiten kan je alleen spelen en zonnen, wie andere afkoeling zoekt kan naar het binnenbad waar een interactieve waterglijbaan is met licht en geluid, een stroomversnelling en een verwarmde whirlpool.
Kijk hier naar alle verschillende zwembaden in de regio. Klik op het icoon om meer informatie te lezen over het soort bad, het adres en de openingstijden. Klik hier als de kaart niet opent.
Mocht je aanvullingen of wijzigingen hebben, dan kan je mailen naar online@omroepwest.nl.