'Dit is levensgevaarlijk', zorgen over branden in Wateringse Veld in Den Haag

De resten van twee afgebrande scooters aan de Chicagostraat in Den Haag
De resten van twee afgebrande scooters aan de Chicagostraat in Den Haag © Hart voor Den Haag
DEN HAAG - Hart voor Den Haag wil dat de politie 'keihard' gaat optreden in de Haagse wijk Wateringse Veld. Daar werden afgelopen tijd meerdere branden gesticht. 'Dat had rampzalig kunnen aflopen', aldus raadslid Arjen Dubbelaar van de grootste partij in de gemeenteraad. De politie laat weten een brand in de Chicagostraat in onderzoek te hebben en roept getuigen op zich te melden.
Dubbelaar ging op bezoek bij de bewoners van een woning aan de Chicagostraat. Daar werden recent twee scooters midden in de nacht in brand gestoken. 'Op het moment dat dat gebeurde, lagen er vier kinderen in de woning te slapen. De schade aan het huis is enorm. De voordeur is zwartgeblakerd, de gevel is zwart en op de stoep is de brandschade goed zichtbaar. De afgebrande scooters zijn nog niet afgevoerd', constateert het raadslid.
Dubbelaar noemt de brandstichting een 'vreselijk drama' ondanks dat er niemand gewond raakte. 'Maar de schade, troep en ellende die het gevolg zijn van zo'n brand zijn enorm groot.' Hij blijft na het incident aan de Chicagostraat nog met veel vragen zitten. 'Hoe wordt dit gezin nu verder geholpen? Is de woning nog wel bewoonbaar met vier kinderen in huis? En wie maakt de straat en stoep weer schoon?'

Levensgevaarlijk

Het afbranden van de scooters was niet het enige incident in Wateringse Veld de afgelopen weken. Zo ging ook een berg afval in vlammen op. Verder werd vlak naast verzorgingshuis WZH Hoge Veld een deelscooter in brand gestoken. De incidenten leiden tot zorgen bij Hart voor Den Haag. 'Dit is overduidelijk bewust brandstichting met een levensgevaarlijk risico op rampzalige gevolgen', stelt Dubbelaar, die middels schriftelijke vragen eist dat het stadsbestuur maatregelen neemt.
Bij een brand liep een verpleeghuis in Wateringse Veld forse schade op
Bij een brand liep een verpleeghuis in Wateringse Veld forse schade op © Regio15
Volgens het raadslid zou bij enkele van de branden sprake kunnen zijn van 'poging tot doodslag'. Deze keren liep het door snel optreden van de brandweer nog zonder persoonlijke gevolgen af. Maar dat had zomaar anders kunnen zijn, stelt Dubbelaar. 'Hier moet de lokale driehoek met alle mogelijk middelen keihard tegen optreden.'

Donker geklede personen

Bij de brand in de Chicagostraat heeft volgens de politie niet alleen de gevel van de woning schade opgelopen, maar ook drie geparkeerde auto's. Vast is komen te staan dat sprake is van brandstichting en daarom is de politie direct een onderzoek begonnen. Getuigen zouden twee in het donker geklede personen hebben gezien. Die hebben mogelijk iets met de brand te maken. De politie is nog op zoek naar meer getuigen en roept mensen op die iets hebben gezien om zich te melden.