Tropisch weer | De mooiste foto's van de dag - Geen kortebaandraverij in De Lier

REGIO - Het is tropisch warm. Met verwachte temperaturen van (boven de) 30 graden de rest van de week is de kans op een hittegolf groot. Vanaf nu is het Nationaal Hitteplan van kracht. Het laatste nieuws over deze snikhete dag lees je hier.
Dit liveblog is gesloten. Lees hier terug hoe de regio omging met de tropische warmte van woensdag.

De mooiste foto's van woensdag

Veel mensen trokken er met het warme weer op uit
Veel mensen trokken er met het warme weer op uit © Ton Wesselius
De Konikpaarden doen zich te goed aan het water
De Konikpaarden doen zich te goed aan het water © Mia van Schijndel
Het was overal druk op het water
Het was overal druk op het water © Ton Wesselius
Ook de mussen zochten het water op voor wat afkoeling
Ook de mussen zochten het water op voor wat afkoeling © Mia van Schijndel

Geen kortebaandraverij in De Lier

De kortebaandraverij die traditioneel op de zaterdag van de feestweek in De Lier wordt gehouden, gaat dit jaar niet door. Dat meldt mediapartner WOS. De organisatie heeft het evenement afgelast, vanwege de voorspelde hitte.
'De intensiteit van de (aangekondigde) hittegolf maakt het voor mens en dier zaterdag te onaangenaam om de wedstrijd met plezier te beleven', verklaart de organisatie. Het is het derde jaar op rij dat er geen paarden door de Hoofdstraat in De Lier rennen. In 2020 en 2021 was er geen kortebaandraverij vanwege de coronapandemie.
De temperatuur kan naar verwachting zaterdag oplopen tot zo'n 32 graden. Mogelijk gaat ook de hardloopwedstrijd Bradelierloop niet door. Daarover valt uiterlijk donderdag een beslissing.

Hulpdiensten rukken uit voor vermist jongetje

Voor de kust van Katwijk is woensdagmiddag door veel hulpdiensten gezocht naar een vermist jongetje. Onder andere een politiehelikopter en meerdere reddingsboten rukten uit om het jongetje te zoeken. Hij werd uiteindelijk in goede gezondheid gevonden.
Het jongetje raakte rond 14.15 uur vermist aan de zuidkant van het Katwijkse strand en werd een kleine twee uur later gevonden op het strand van Noordwijk, zegt een woordvoerder van de Katwijkse Reddingsbrigade. 'Dat verbaast me niet. Als kinderen verdwalen lopen ze vaak ergens heen met de zon in de rug.'
Hij roept ouders op een polsbandje voor hun kind(eren) te halen bij de reddingsbrigade, met een telefoonnummer erop. 'En leg uit bij welk paalnummer je zit.'

Gele vlag strand Scheveningen

Vanwege de sterke stroming is de gele vlag gehesen op zowel het Noorderstrand als het Zuiderstrand van Scheveningen. Dat betekent dat baden of zwemmen in de zee wordt afgeraden.

Toegangswegen parkeerterreinen Scheveningen afgesloten

Verschillende toegangswegen naar parkeerterreinen op Scheveningen zijn sinds woensdag 14.00 uur afgesloten. De parkeerplaatsen staan vol. Verkeersregelaars loodsen automobilisten naar de rand van de badplaats. Weggebruikers worden geadviseerd om met het openbaar vervoer naar het strand te komen.

Parkeerplekken strand Noordwijk vol

Veel mensen zoeken woensdag verkoeling in de zee. De stranden van Katwijk, Noordwijk, Westland, Wassenaar en Den Haag stromen vol met badgasten. Op de parkeerplaats in Monster stonden woensdagochtend lange rijen voor een parkeerplek. En in Noordwijk waren rond 13.00 uur alle parkeerplaatsen vol, meldt de gemeente.
Het is druk op de parkeerplaatsen bij het strand
Het is druk op de parkeerplaatsen bij het strand © VR Press

Extra drinken en poolparty's in verzorgingshuizen

In de verzorgingshuizen van Libertas in Leiden doen ze er alles aan om de hitte zo goed mogelijk te trotseren. Er is een speciaal hitteprotocol in werking, zegt een woordvoerder van de zorgorganisatie bij West Wordt Wakker op Radio West.
'We proberen het in de huizen zo koel mogelijk te houden.' Zo gaan de zonneschermen op tijd naar beneden en gaan overdag ramen en deuren dicht om de hitte buiten te houden. Ook wordt geadviseerd katoenen kleding aan te trekken. 'En we bieden zoveel mogelijk drinken aan en koken anders: meer met bouillon zodat de vochthuishouding beter op peil blijft.' Het zijn volgens de woordvoerder relatief kleine veranderingen. 'Dus bewoners zullen er in de dagelijkse gang van zaken weinig van merken.'
En met een beetje geluk wordt er, net zoals de vorige warme dag, een poolparty georganiseerd. 'Met waterspuiten en zwembadjes.'

Drukke dagen voor reddingsbrigade: zoekgeraakte kinderen en hitteverschijnselen

De Wassenaarse Reddingsbrigade heeft een paar drukke dagen voor de boeg vanwege de hoge temperaturen. 'Altijd met mooi weer', zegt Ruben Voorham van de Wassenaarse Reddingsbrigade.
Het is op de post dan vooral druk met mensen met hitteverschijnselen en met kinderen die hun ouders kwijt zijn. Voor die kwijtgeraakte kinderen heeft de reddingsbrigade zelfs een losse vlag in het leven geroepen: een witte met een blauw vraagteken. Die wordt gehesen als er een kind is gevonden.
De gele vlag wappert deze dagen naar verwachting waarschijnlijk niet
De gele vlag wappert deze dagen naar verwachting waarschijnlijk niet © ANP
De reddingsbrigade maakt iedere ochtend en gedurende de dag een risicoanalyse: is het zeewater nog veilig? 'Bij een sterke stroming wordt de gele vlag gehesen, als het heel gevaarlijk is, de rode vlag.' Een rode vlag komt maar zo'n twee of drie keer per jaar voor, zegt Voorham. 'Dan is er onweer op komst, of er is gevaarlijke stroming. Vaak is het dan rustig op het strand.'
Hij verwacht dat mensen deze dagen gewoon de zee in kunnen om af te koelen. Hij denkt niet een gele of rode vlag te moeten hijsen. 'Als ik kijk naar de wind en de golven, ziet dat er niet zo uit.'
Of mensen die vlaggen eigenlijk wel zien? 'Ze hebben het niet altijd door', geeft Voorham toe. 'Daarom lopen we vaak ook wel rond. En we hebben een zwemmersgebied, dat stuk achten wij veilig om in te zwemmen. Dat gebied geven we aan met rood-gele vlaggen bij de waterlijn.'
© ANP

Afkoelen in openluchtzwembad of natuurwater?

Mensen zwemmen in de Zegerplas in Alphen aan den Rijn
Mensen zwemmen in de Zegerplas in Alphen aan den Rijn © John van der Tol

Rode Kruis: Nederlanders onderschatten risico's hitte

Het merendeel van de Nederlanders onderschat de risico's van tropische temperaturen. Dat meldt het Nederlandse Rode Kruis op basis van een onderzoek onder bijna 1100 Nederlanders.
80 procent van de Nederlanders maakt zich weinig zorgen over de eigen gezondheid als het heet is, 'terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen', aldus het Rode Kruis. Tegelijkertijd maakt meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zich wel zorgen om kwetsbare mensen in hun omgeving bij hitte.
Daarnaast is het voor veel Nederlanders onduidelijk wat ze moeten doen bij hittegerelateerde klachten. Zorgelijk, vindt de hulporganisatie. 'Onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.'
Het Rode Kruis informeert ouderen over het Hitteplan, archiefbeeld
Het Rode Kruis informeert ouderen over het Hitteplan, archiefbeeld © ANP

Stadsboerderijen beperkter open vanwege hitte

De Haagse stadsboerderijen zijn beperkter open vanwege de hitte. Ook zijn er even geen knuffelmomenten met dieren en zijn de weides eerder gesloten, zodat de dieren de schaduw op kunnen zoeken.
Woensdag kunnen de dieren niet geknuffeld worden en zijn de weides dicht voor bezoekers. Donderdag en vrijdag zijn de stadsboerderijen in Den Haag maar tot 13.00 uur geopend. Zaterdag en zondag zijn ze de hele dag dicht.

Hitteprotocol voor weggebruikers

Wie de komende dagen ergens in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant of Limburg met pech langs de weg komt te staan, wordt sneller geholpen. Vanwege het verwachte warme weer stelt Rijkswaterstaat tussen 10.00 en 20.00 uur een hitteprotocol in.
Door het warme weer kan de temperatuur van het asfalt snel oplopen. Daarom worden auto's woensdag sneller van de weg gehaald. Bergingsbedrijven worden door Rijkswaterstaat opgeroepen om gestrande automobilisten naar een benzinestation of een andere plek met voorzieningen te brengen. Weggebruikers wordt geadviseerd om een flesje water mee nemen en een paraplu tegen de felle zon.
Rijkswaterstaat stelt het hitteprotocol in als er een kans van tenminste 70 procent is dat de temperatuur 30 graden of hoger wordt
Rijkswaterstaat stelt het hitteprotocol in als er een kans van tenminste 70 procent is dat de temperatuur 30 graden of hoger wordt © ANP

Wat is het Nationaal Hitteplan?

Het Nationaal Hitteplan, dat halverwege juli gedurende drie dagen ook in werking werd gesteld, heeft als doel organisaties, professionals en mensen in de zorg te informeren over de verwachte hitte. Zo kunnen zij ondersteuning bieden aan kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen. Die kunnen door de hitte gezondheidsproblemen ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, uitdroging en een hitteberoerte.
De grootste kwetsbare groep wordt gevormd door 75-plussers, stelt het RIVM. Op hogere leeftijd verslechtert de prikkel om te drinken en dus lopen ouderen meer risico om uit te drogen. Iedereen, ook in goede gezondheid, dient extra op te letten tijdens tropische dagen. Het RIVM raadt dan ook aan voldoende te drinken, tijdens de heetste uren van de dag niet te veel te bewegen en huis en hoofd koel te houden met behulp van gordijnen, ventilator of airco.
Nederland zit in een hittegolf zodra het minimaal vijf dagen op rij minstens 25 graden is in De Bilt, waarbij in ieder geval tijdens drie dagen het kwik de 30 graden heeft aangetikt. De laatste hittegolf was in 2019.