Verbreding snelweg A4 (voorlopig) van de baan vanwege stikstof

Vlak voor Leidschendam telt de A4 op dit moment vier rijstroken
Vlak voor Leidschendam telt de A4 op dit moment vier rijstroken © ANP
REGIO - De verbreding van de A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leidschendam is voorlopig van de baan. Stikstof en een personeelstekort zijn de oorzaak. Volgens Rijkswaterstaat is het project 'stopgezet' en wordt het sowieso 'niet eerder dan 2025 weer opgepakt'.
Minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat moet keuzes maken welke infrastructurele projecten de hoogste prioriteit hebben nu bouwprojecten onder de loep worden genomen vanwege de stikstofproblematiek. De minister heeft het verbreden van snelweg A4 laten vallen.
In een brief aan onder meer de gemeenteraad van Leiden schrijft Floortje Hanneman, directeur Netwerkontwikkeling van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, dat het project op korte termijn 'zorgvuldig wordt afgebouwd'. Volgens Rijkswaterstaat is er wel de intentie om het proces na 2025 weer op te starten. 'Maar daar is nu nog niets over te zeggen', laat een woordvoerster weten.

Oplevering tussen 2026 en 2029

'Wat de prioritering voor het project precies betekent, wordt op dit moment onderzocht', schrijft Hanneman. 'Conclusie is wel dat het project in planning naar achteren zal schuiven.' In het oorspronkelijke plan was het de bedoeling dat de verbreding tussen 2026 en 2029 een feit zou zijn.
De bedoeling was om het Ringvaartaquaduct bij Roelofarendsveen te vernieuwen. In plaats van een breder derde aquaduct aan de oostkant erbij te bouwen, zou het oudste gedeelte aan de westkant vervangen moeten worden. Een ander groot knelpunt is de tunnelbak bij Leiderdorp. Daar zou een rijstrook aan moeten worden toegevoegd, maar daar staan nog wel twee varianten voor open. Het stuk snelweg is een van de hardnekkigste fileknelpunten van Nederland.