Veel publiek bij kortebaandraverij in zonnig Nootdorp: 'Paarden zijn topatleten'

© John van der Tol
NOOTDORP - Volop zon, een enthousiaste speaker, De Poort vol met zand en duizenden bezoekers achter de hekken. Het zijn dé ingrediënten van de drukbezochte kortebaandraverij in Nootdorp. Met deze 25ste editie is de Nootdorpse Kermisweek dan echt begonnen. Tijdens de races wordt gestreden om de zilveren zweep.
De kortebaandraverij is een afvalrace. Zestien pikeurs strijden tegen elkaar om zo snel mogelijk een parcours af te werken. Geen rondjes, maar een recht stuk in bijvoorbeeld een winkelstraat of - zoals in Nootdorp - op een bedrijventerrein. De ondergrond is van zand, want dat is goed voor de gewrichten van de paarden.
Een van de deelnemers is Caroline uit Nootdorp. Zij heeft onder meer paard Hasta La Vista van stal gehaald en probeert voor het thuispubliek hoge ogen te gooien. Het warme weer maakt niet zoveel uit voor de paarden, weet de pikeur. 'Ze krijgen genoeg zout voedsel en staan in de schaduw', vertelt ze op Radio West.
Caroline en haar paard rechts op de baan
Caroline en haar paard rechts op de baan © John van der Tol
De toeschouwers komen uit alle windstreken. Zo is er een man uit Voorschoten, waar een paar weken geleden nog een kortebaandraverij was, maar ook uit het Noord-Hollandse IJmuiden. 'Paarden zijn echt topatleten', geeft een van de bezoekers aan. De kortebaandraverij in Nootdorp is voor hem een warm bad. 'Je komt bekenden tegen, heerlijk dat dorpsgevoel.'
Gezellig met bekenden kletsen naast de baan
Gezellig met bekenden kletsen naast de baan © John van der Tol
De wedstrijd werd overigens gewonnen door paard Cassidy Byd en pikeur John Dekker. Zij profiteerden in de finale van twee fouten van favoriet Southwind Raptor met daarop pikeur Marco Spin.
Wie overigens niets met paarden heeft, kan zijn lol op in Nootdorp. Er is dus kermis, maar ook een viswedstrijd en een wielerronde. Bij de ijsvereniging achter de molen aan de Oudeweg vind je een grote feesttent waar zondag de Nootdorpse Kermisweek wordt afgesloten.
Kortebaandraverijen vinden over heel Nederland plaats en beginnen in mei. Eerder dit jaar kon de editie van Stompwijk niet doorgaan, omdat het toen ziedend heet was. Deze wedstrijd wordt ingehaald op 21 augustus. Verder zijn er nog wedstrijden in De Lier (13 augustus), Hillegom (16 september) en Lisse (29 september).
Een sfeerimpressie van de kortebaandraverij in Nootdorp vind je hieronder: