Nieuws

Nieuwe slinkse oplichtingstruc aan de deur, vooral ouderen slachtoffer

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De politie in de regio waarschuwt voor oplichters die met een 'cadeaudoos' aan de deur komen. Ze zijn verkleed als postbezorger. Met een babbeltruc over portokosten proberen ze pinpassen afhandig te maken. Volgens de politie zijn vooral ouderen slachtoffer van de oplichters.
Met de 'cadeaudoos' hebben criminelen een nieuwe troef in handen om vooral argeloze ouderen op te lichten. Op Facebook legt het Politie Basisteam Loosduinen uit hoe de oplichters te werk gaan: 'Er wordt bij u aangebeld, het is iemand met een pakketje. De bezorger draagt een uniform van een bekend postbedrijf. U hebt niets besteld, maar uw nieuwsgierigheid wordt wel gewekt.'
De 'cadeaudoos'
De 'cadeaudoos' © Politie Basisteam Loosduinen/Facebook
Volgens de politie is de doos niet dicht en mogen mensen erin kijken. Dan blijkt er een reep chocolade en een waardebon van 150 euro in te zitten. Ook is de doos geadresseerd, waarschijnlijk snel overgeschreven van het naambordje aan de deur.

Pinpas omgeruild

Er is alleen een probleem: de portokosten zijn niet betaald. De bezorger vraagt daarom deze 1,50 euro aan de deur te pinnen. Wanneer het pinnen aan de deur niet lukt, lijkt de nepbezorger even te willen helpen. In werkelijkheid is dit het moment waarop de pinpas wordt omgeruild. Tijdens de mislukte pinpoging heeft de oplichter dan al de pincode afgekeken.
Er wordt meteen gepind met de buitgemaakte pas, want slachtoffers die direct de bank bellen nadat ze doorhebben niet hun eigen pas teruggekregen te hebben, krijgen te horen dat er al geld weg is.

Vooral ouderen slachtoffer

Op Facebook waarschuwt de politie dat vooral ouderen het slachtoffer zijn van deze nieuwe manier van oplichting. De politie geeft tips om de criminelen te slim af te zijn. Wees allereerst voorzichtig, open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of een deurketting. Vraag altijd om een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt en, heel belangrijk, geef nooit je pinpas of pincode af.
Laat onbekenden niet binnen, hoe belangrijk of onschuldig ze ook ogen, adviseert de politie. En stel een dagopnamelimiet in op je rekening. Deze staat automatisch op ongeveer duizend euro, en is aan te passen naar een lager bedrag.