Jeroen fietst zich tot aan zijn middel vast in mosdiertjes: 'Ik was echt doodsbang'

Jeroen met zijn stinkende schoen
Jeroen met zijn stinkende schoen © Omroep West
KATWIJK - Even een stukje afsnijden, dacht Jeroen toen hij het strand van Katwijk op fietste met zijn mountainbike. Het liep anders. Jeroen zakte tot zijn middel in de mosdiertjes die in de monding van de Oude Rijn lagen. 'Het was schrikken, ik was echt doodsbang', zegt de fietsende vakantieganger.
Jeroen was woensdagochtend vanuit Zandvoort vertrokken. 'Ik heb daar een strandhuisje en zat om 7.00 uur op de fiets, op weg naar Scheveningen', zegt hij in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West.
Jeroen tot aan zijn middel vast in mosdiertjes op Katwijks strand
Toen hij rond 8.30 uur bij Katwijkse strand aankwam, reed hij tegen de uitmonding van de Oude Rijn aan. 'Normaal moet je daar omfietsen, maar nu leek het alsof ik rechtdoor kon. Het leek of er zand lag, dus ik dacht: ik snij een stukje af.'
Jeroen staat inmiddels weer 'op het droge'
Jeroen staat inmiddels weer 'op het droge' © Omroep West
Dat had hij beter niet kunnen doen. 'Ik had echt geen idee dat het mosdiertjes waren. Ik zakte weg, tot aan mijn middel.' In paniek riep hij om zich heen. 'Dit gaat niet goed, bel 112.' Een omstander schoot hem uiteindelijk te hulp en trok hem uit de drek.
'Op het strand van Zandvoort zie ik wel eens rare dingen gebeuren. Niet zo lang geleden zakte een oudere vrouw tot haar nek weg in de mosdiertjes, dus die visioenen kreeg ik', zegt de geschrokken fietser.
Het strand van Katwijk wordt deze zomer geplaagd door mosdiertjes. De beestjes hebben de kleur van zand en spoelen massaal aan op het strand.
Jeroen kwam met de schrik vrij. En een naar luchtje. 'Het stinkt ontzettend', zegt hij terwijl hij zijn neus ophaalt. 'Ik was van plan om een terrasje te pakken, maar misschien is dat uit sociaal oogpunt niet zo handig.' Hij lacht. 'Ik ga straks maar even een harinkje eten op Scheveningen.'