Hoogheemraadschap zet 'plasticvanger' in Oude Rijn tijdelijk uit

De Limes Bubble Barrier
De Limes Bubble Barrier © Omroep West
KATWIJK - Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft de unieke Limes Bubble Barrier in de monding van de Oude Rijn donderdag uitgeschakeld. De Limes Bubble Barrier vangt sinds begin juli plastic deeltjes weg uit het water, voordat dat in de Noordzee stroomt. Maar vanwege de aanhoudende droogte en de lage rivierwaterstanden, die nog wel even zullen duren, vond het schap het beter om het bellenscherm voorlopig uit te zetten.
De Limes Bubble Barrier ligt voor het boezemgemaal bij Katwijk. Rijnland probeert zo veel mogelijk zoetwater vast te houden en heeft het gemaal uitgezet, zodat er geen kostbaar zoetwater naar zee verdwijnt. Maar nu het gemaal stilstaat is er nauwelijks stroming in het water. Daardoor werkt het bellenscherm niet goed. Uitzetten van de Bubble Barrier is energiebesparend, aldus het schap.
De Limes Bubble Barrier is een bellenscherm op de bodem van de Oude Rijn. Via een buis met gaatjes wordt een gordijn van luchtbellen omhoog geblazen. Die luchtbellen zorgen ervoor dat plastic deeltjes naar de zijkant van de rivier drijven. Daar komen ze in een opvangbak terecht. Het plastic wordt uit de opvangbakken verwijderd. Planten en dieren lijden ernstig onder plastic in het water. Het is slecht voor de biodiversiteit.

Eerste bellenscherm

De Limes Bubble Barrier is het eerste bellenscherm in een riviermonding bij zee. Aan de realisatie van de technische vondst hebben behalve het schap de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk meegewerkt. Dertien gemeenten nemen deel in het project.