'Studentenverenigingen veel meer dan het slechte beeld'

De Leidse introductieweek in 2016
De Leidse introductieweek in 2016 © ANP
LEIDEN - Nog een paar dagen en dan stroomt Leiden weer vol met nieuwe studenten die meedoen aan de jaarlijkse EL CID. Tijdens de introductieweek maken de aanstaande studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden kennis met de stad en haar studentenverenigingen. En na een paar jaar met beperkingen, mag er nu weer fysiek kennis worden gemaakt en natuurlijk worden gefeest.
'Het is heel erg gaaf dat je nu gewoon de voorbereidingen kunt gaan treffen voor een introductieweek die twee jaar lang niet is geweest op een manier zoals het altijd ging', zegt Leone Kiveron, voorzitter van studentenvereniging Augustinus. 'Wij hebben er echt superveel zin in.' De EL CID gaat maandag van start en eindigt op vrijdag. Vorig jaar was de EL CID een paar dagen online en een aantal dagen fysiek, maar dit jaar mogen duizenden studenten weer alle vijf de dagen in Leiden zijn.
Introductieweek Leidse studenten kan eindelijk weer fysiek los gaan: 'Superveel zin in'
'De afkorting EL CID staat voor de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen', vertelt Emma Noordkamp namens de organisatie van de introductieweek. 'In vijf dagen leren de studenten de stad, het studentenleven en de studie kennen.' Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een informatiemarkt, een springkussenfestival, een rondvaart door de Leidse grachten, een stadstour, een studentenspelshow en een muziekavond.

'Veel meer dan wat er in het nieuws komt'

Het imago van studentenverenigingen kreeg de laatste tijd wel een knauw door incidenten bij verschillende verenigingen in het land. 'Dat slechte beeld hoeft echt niet', bepleit Mees Boerman van Augustinus. 'Veel verenigingen zijn zo veel meer dan wat er in het nieuws komt. Het is een verrijking voor het studentenleven.'
Anna Spoorman (links) en Emma Noordkamp (rechts) van de organisatie van EL CID
Anna Spoorman (links) en Emma Noordkamp (rechts) van de organisatie van EL CID © Omroep West
De studentenverenigingen willen tijdens de EL CID dan ook laten zien dat een vereniging heel leuk kan zijn. 'Het studentenleven en verenigingsleven hoort er gewoon bij. Het is jammer dat het vaak slecht in het nieuws komt.'