Live

Tropisch weer | Waarschuwing voor gevaarlijke wind - De mooiste foto's van de dag

Het wordt afgeraden om met een luchtbed de zee in te gaan
Het wordt afgeraden om met een luchtbed de zee in te gaan © ANP
REGIO - Met weer een hete dag voor de boeg stevenen we af op een officiële hittegolf. Naar verwachting loopt ook vandaag de temperatuur op tot boven de 30 graden. Sinds woensdag is het Nationaal Hitteplan van kracht. Het laatste nieuws over deze snikhete vrijdag lees je hier.

De mooiste foto's van vrijdag

Heerlijk door de waterstralen lopen om in Leiden verkoeling te vinden
Heerlijk door de waterstralen lopen om in Leiden verkoeling te vinden © Ton Wesselius
Precies op het midden van de dag op het strand bij Katwijk aan Zee
Precies op het midden van de dag op het strand bij Katwijk aan Zee © Johan Westra
Zwanen zijn uiteraard ook op het water te vinden op deze zeer warme dag
Zwanen zijn uiteraard ook op het water te vinden op deze zeer warme dag © Jan van der Sman

Waarschuwing voor gevaarlijke wind

De veiligheidsregio Haaglanden waarschuwt voor een aflandige wind die komend weekend is voorspeld. Door de aflandige wind kan je ongemerkt steeds verder afdrijven van de kust als je gaat zwemmen of dobberen op een luchtbed. Daarom wordt aangeraden om zaterdag en zondag niet met een luchtbed of ander opgeblazen vertier de zee in te gaan. Ook adviseert de veiligheidsregio om ervoor te zorgen dat iemand je in het oog houdt als je gaat zwemmen.

Stadsboerderijen Den Haag sluiten vanwege de hitte

De gemeente Den Haag sluit komend weekend alle stadsboerderijen. Om zowel de bezoekers en dieren te beschermen tegen de hitte heeft de gemeente besloten om de boerderijen zaterdag en zondag dicht te houden.

Extra maatregelen brandweer om duinbranden te voorkomen

De brandweer Haaglanden heeft extra maatregelen getroffen om duinbranden te voorkomen. Dit vanwege de extreme droogte in de natuur waardoor de kans op een natuurbrand erg groot is. 'Er worden standaard meer voertuigen gealarmeerd dan normaal. Daarnaast staan er ook altijd terreinvaardige blusvoertuigen klaar die wij altijd kunnen inzetten bij natuurbranden', zegt een woordvoerder van veiligheidsregio Haaglanden. Veiligheidsregio Hollands-Midden laat weten dat zij geen extra maatregelen hebben getroffen om natuurbranden te voorkomen.

Drukte op parkeerplaatsen bij Noordwijkse strand

Door het warme en zonnige weer gaan ook vrijdag weer veel mensen naar het strand. Volgens de gemeente Noordwijk is het daardoor behoorlijk druk op de parkeerplaatsen aan de kust. Daarnaast meldt de gemeente dat de parkeerplaats bij Langevelderslag vol is. Mensen die nog van plan zijn om naar het Noordwijkse strand te gaan, wordt daarom aangeraden om de gratis Beach Shuttle te pakken naar de kust of om met de fiets te komen.

Waarschuwing dobberen op Noordzee

Opnieuw waarschuwt de reddingsbrigade voor het afdrijven naar zee. Er staat een oostenwind, waardoor zwemmers en mensen die dobberen op een luchtbed moeten opletten.

Nog even volhouden, volgende week koelt het iets af

Nog een paar hete dagen en een aantal plaknachten volhouden en dan begint het volgende week weer enigszins af te koelen. 'We hebben zeker nog een paar zeer warme en zeer zonnige dagen tegoed', zegt Omroep West-weerman Huub Mizee. 'Zowel vrijdag als zaterdag blijft het overwegend zonnig en wordt er met een oostelijke wind nog iets warmere lucht aangevoerd. Op beide dagen komt de temperatuur op veel plaatsen boven de 30 graden uit.'
Voor wie dat te warm vindt, is het langs de kust bij wind van zee 's middags wel iets minder warm. Het zeewater aan het strand heeft een temperatuur van 21 graden en dat is voor half augustus bijzonder hoog, stelt Mizee. De nacht van zondag op maandag is het afzien, want dan wordt een plaknacht verwacht. Het wordt dan vochtiger zodat het drukkend warm zal zijn. Vanaf maandag wordt het wat koeler vanwege een lagedrukgebied. De temperaturen blijven dan rond de 25 graden hangen. In de loop van volgende week wordt het zo'n 23 tot 24 graden.
Varen op het water
Varen op het water © ANP

Hoe houd je het hoofd koel met deze warmte?

Voor wie het hoofd deze dagen koel wil houden, hebben we wat tips op een rij gezet. Zo is het drinken van lauwwarme thee een optie, net als een eigen airco bouwen met bevroren flessen water. Meer tips? Die vind je hier.