Live

Hittegolf | Sinkhole in stoep na opendraaien brandkraan - Parkeerplaatsen stranden vol

Door de wind wordt het afgeraden om met luchtbedjes de zee in te gaan
Door de wind wordt het afgeraden om met luchtbedjes de zee in te gaan © ANP
REGIO - Nederland zit vanaf vandaag in een officiële hittegolf. Want, opnieuw loopt de temperatuur op tot boven de dertig graden. Sinds woensdag is het Nationaal Hitteplan van kracht. Het laatste nieuws over deze snikhete zaterdag lees je hier.

Sinkhole in stoep na opendraaien brandkraan

Het is een bekende (en niet overal gewaardeerde traditie) in Den Haag. Het opendraaien van brandkranen om voor wat verkoeling te zorgen op warme dagen. Op vrijdag gebeurde het ook weer in de Pluvierstraat in de wijk Duindorp. Daar liep het alleen niet helemaal goed af. Het water zorgde voor een sinkhole in de stoep. Hierdoor ontstond er flink wat wateroverlast.
Waterbedrijf Dunea, verantwoordelijk voor de brandkranen in Den Haag, riep vorig jaar al op om bij warm weer de brandkanen met rust te laten. Toen werden er tijdens de hitte tientallen brandkranen opengedraaid.
In de stoep aan de Pluvierstraat is een groot gat ontstaan door de waterschade
In de stoep aan de Pluvierstraat is een groot gat ontstaan door de waterschade © Regio15

Politie Westland adviseert om thuis te blijven

De politie Westland heeft op Twitter opgeroepen om niet meer naar het strand bij Monster, 's-Gravenzande en Ter Heijde te komen. Volgens hen is het door het warme weer niet verantwoord om naar de badplaatsen te gaan.
Tevens is er door de drukte ook geen parkeermogelijkheid meer. Recreanten die per se even een frisse duik in zee willen nemen, wordt aangeraden om de fiets te pakken en de auto thuis te laten staan.

Bijzondere badgast in Noordwijk

Niet alleen mensen komen naar het strand van Noordwijk om af te koelen. Ook een grijze zeehond heeft zich op het zand genesteld. Volgens zeehondenopvang A Seal Stellendam is het dier gezond, maar moet deze even uitrusten. Badgasten wordt gevraagd de zeehond met rust te laten en ongeveer dertig meter afstand te houden. Een medewerker van de zeehondenopvang heeft het dier gecontroleerd en merkte toen al dat deze 'super agressief' is.

Ook parkeerplekken op Scheveningen bezet

Het heeft geen zin meer om met de auto naar Scheveningen te komen. Dat laat de gemeente Den Haag weten. Alle parkeerplekken zijn inmiddels bezet door strandliefhebbers die langs de kust af willen koelen. Als er toch nog badgasten naar Scheveningen willen komen, kunnen zij het beste met de fiets of het openbaar vervoer komen. Ook is het mogelijk om in het centrum van Den Haag te parkeren. Daar is wel nog meer dan voldoende parkeergelegenheid.

Verbod drijfmiddelen op Haagse stranden

Wie op de Haagse stranden de zee in wil, moet dat op eigen kracht doen. Doordat de wind van land afstaat is het niet toegestaan om met luchtbedjes het water in te gaan. Het risico is dan te groot dat je afdrijft door de wind en niet meer terug kan komen. De strandwachten hebben om die reden de oranje luchtzak gehesen op alle stranden in Den Haag.

Parkeerplaatsen Noordwijk vol

Het strand is ook zaterdag een populaire plek om af te koelen. In Noordwijk waren de parkeerplaatsen al om 10.00 uur helemaal vol. De gemeente Noordwijk roept strandgangers daarom op om op de fiets te komen of het openbaar vervoer te nemen. Wie toch met de auto naar de badplaats wil komen kan gebruik maken van de gratis Beach Shuttle.

Officieel sprake van hittegolf

We zitten officieel middenin een hittegolf. In De Bilt was het om 10.00 uur warmer dan 25 graden. Daarmee werd officieel voldaan aan de eisen die aan een hittegolf zijn gesteld.
Een man zoekt verkoeling tegen de warmte bij de fonteinen van Scheveningen
Een man zoekt verkoeling tegen de warmte bij de fonteinen van Scheveningen © ANP
Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer. Sinds dinsdag zijn de maxima boven de 25 graden uitgekomen en woensdag, donderdag en vrijdag werd het tropisch warm. Vrijdag was regionaal al sprake van een hittegolf. Hupsel in de Achterhoek had de primeur.
Het is voor het eerst in twee jaar dat we in Nederland een hittegolf hebben. In 2020 duurde de hittegolf van 5 tot en met 17 augustus. Hoe lang deze hittegolf gaat duren is nog niet bekend. De verwachting is dat het de komende dagen in De Bilt nog wel warmer dan 25 graden blijft worden. Pas voor woensdag wordt nu een maximumtemperatuur van 24 graden opgegeven.

Deze voetbalwedstrijden worden vervroegd

Als gevolg van het warme weer worden veel oefenwedstrijden in het amateurvoetbal vervroegd. Veel tweede- en derdedivionisten trappen deze zaterdag al in de ochtend af in plaats van het gebruikelijke tijdstip van 14.30 uur.
  • 11.00 uur: Katwijk - Willem II O21
  • 11.00 uur: FC Lisse - Jodan Boys
  • 11.00 uur: VVSB - FC Boshuizen
  • 11.30 uur: SJC - Quick Boys
  • 13.00 uur: Jong FC Volendam - FC Rijnvogels
FC Lisse vorige week in actie tijdens een oefenwedstrijd
FC Lisse vorige week in actie tijdens een oefenwedstrijd © OrangePictures
De oefenwedstrijden van Scheveningen en Noordwijk blijven op 14.30 uur staan, evenals Rijnsburgse Boys dat om 15.00 uur aantreedt. Ter Leede speelt om 17.00 uur uit tegen Hercules in de eerste voorronde van de TOTO KNVB Beker.