Geen 'harinkie' meer happen op het Rijswijkseplein: De Haringkoning sluit de deuren

De Haringkoning sluit de deuren
De Haringkoning sluit de deuren © Omroep West
DEN HAAG - De Haringkoning op het Rijswijkseplein in Den Haag heeft afgelopen maandag de deuren gesloten. Dat bevestigt de exploitant tegenover Omroep West. De sluiting van dit typisch Haagse fenomeen zou te maken hebben met onenigheid tussen de eigenaar van het vastgoed, de gemeente en de exploitant. Die laatste wil op dit moment verder niet inhoudelijk reageren.
'Afgelopen zondagavond hebben we nog gedraaid, sinds maandag zijn we dicht. Meer wil ik er niet over zeggen', laat hij vrijdag weten. De zaak, die formeel op de Pletterijkade zit, werd wereldberoemd dankzij het liedje O, O, Den Haag van Harry Klorkestein. Op het Rijswijkseplein een harinkie gaan happen, dat zit er dus nu niet meer in.
Hagenaars vinden het 'heel jammer' dat De Haringkoning dicht is
Veel andere dingen uit het beroemde nummer zijn inmiddels trouwens ook niet meer mogelijk. Op je Puch 'een wijffie halen', dat mag anno 2022 niet meer zonder vergunning vanwege milieuregels. Daarna dansen in De Marathon, dat kan ook niet meer, want die is gesloopt. Den Haag is door de jaren 'zo veranderd', dat blijkt wel.

Nog geen reactie van andere partijen

Hoe lang De Haringkoning gesloten blijft is onduidelijk. De eigenaar van het gebouw was niet voor commentaar bereikbaar. 'Dat de ondernemer zijn exploitatie stil legt is spijtig maar een eigen keuze', stelt de gemeente in een reactie. Volgens de gemeente verhuurt de eigenaar van de kiosk het pand door aan uitbaters en dat is niet toegestaan. 'Uiteindelijk is het aan de ondernemer om de maatregelen te nemen waardoor aan de regelgeving wordt voldaan.'
De mededeling op het raam van De Haringkoning
De mededeling op het raam van De Haringkoning © Omroep West
Behalve uit het liedje van Harry Klorkestein (een pseudoniem van Harry Jekkers), is de zaak ook beroemd bij veel Hagenaars en Hagenezen die er na het stappen in het holst van de nacht nog even een broodje gingen eten, al dan niet met haring.