'Serieuze vertraging' RijnlandRoute, nieuwe weg voorlopig niet open

Dit is de fly-over bij Leiden die de RijnlandRoute verbindt met de A4
Dit is de fly-over bij Leiden die de RijnlandRoute verbindt met de A4 © Provincie Zuid-Holland
LEIDEN - De aanleg van de RijnlandRoute heeft 'serieuze vertraging' opgelopen door de brand op het bouwterrein van eind juni. Dat zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Hoe groot de vertraging precies is, moet begin september bekend zijn.
Eind juni 2022 zijn twee loodsen op het bouwterrein van de RijnlandRoute in Leiden volledig uitgebrand. Volgens aannemer Comol5 zijn er daarbij verschillende bouwmaterialen, machines en tunnelonderdelen verloren gegaan. De vertraging die dat oplevert noemt de provincie Zuid-Holland 'serieus'.
Begin september zal het projectbureau van de tunnel uitsluitsel geven hoe groot de vertraging precies zal zijn. Dan zal ook Provinciale Staten ingelicht worden. De opening van de RijnlandRoute staat gepland voor medio 2024.
Deze loods op het bouwterrein stond op 30 juni in lichterlaaie
Deze loods op het bouwterrein stond op 30 juni in lichterlaaie © Regio15
De brand die de vertraging veroorzaakt ontstond in de nacht van 30 juni op het bouwterrein aan de Hofvlietweg. Niemand raakte gewond, maar volgens aannemer Comol5 was er veel materiële schade. In de loodsen lagen namelijk bouwmaterialen, machines, gereedschap en nog te monteren systeemonderdelen voor de tunnel. Daarnaast liet de brandweer weten dat er ook meerdere voertuigen in de loodsen stonden.
De constructie van de Corbulotunnel waar aan gebouwd wordt, zat volgens tunnelexpert Wout Broere al in de afbouwfase toen de brand uitbrak: 'Dan worden dingen als verlichting, ventilatie, verkeersregeling en dergelijke geïnstalleerd. Tegenwoordig zitten er gigantisch veel verschillende installaties in zo'n tunnel.'
De RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en Leiden, tussen de A44 en de A4. Een belangrijk onderdeel van het project is de 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, die de twee snelwegen met elkaar verbindt. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming in de regio Holland Rijnland bevorderen. In 2017 is begonnen met de aanleg van de weg.