Eritrees feest in Rijswijk mag niet doorgaan: veiligheidsrisico te laat gemeld

Protest bij Eritrees evenement in Rijswijk in 2017
Protest bij Eritrees evenement in Rijswijk in 2017 © ANP/Niels Wenstedt
RIJSWIJK - Een Eritrees evenement dat zaterdag gehouden zou worden in Event Plaza in Rijswijk, gaat niet door. De organisatie kreeg geen toestemming van de gemeente omdat de bijeenkomst, waarvoor een veiligheidsrisico geldt, te laat was gemeld. De organisatie heeft daarop een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. De rechter wees hun verzoek vrijdagmiddag af.
Voor het evenement van de Stichting Nederlands Eritrees Platform geldt volgens de gemeente Rijswijk een veiligheidsrisico, omdat er bij eerdere evenementen ongeregeldheden zijn geweest. Daarom had Event Plaza de manifestatie vier weken van tevoren moeten aanmelden. Die melding is niet gedaan.
De gemeente kwam er volgens een woordvoerder afgelopen maandag via een flyer achter dat er een Eritrees evenement in Rijswijk zou zijn. Daarop heeft de gemeente de eigenaar van de locatie op de meldingsplicht gewezen. Daarna heeft Event Plaza volgens de perswoordvoerder zelf besloten om het feest niet door te laten gaan. Event Plaza wilde vrijdagmiddag Omroep West niet te woord staan.

'Handlanger dictatoriaal regime'

De organisatie van het evenement, Stichting Nederlands Eritrees Platform, spande vervolgens een kort geding aan tegen de burgemeester van Rijswijk, om zo de manifestatie toch door te kunnen laten gaan. De jurist van de gemeente betoogde tijdens het kort geding dat het risico op ongeregeldheden bij deze bijeenkomst groter is vanwege een controversiële spreker, Awel Seid. In NRC wordt Seid door tegenstanders een 'handlanger van het dictatoriale regime in Eritrea' genoemd.
De rechter wees het verzoek om het evenement toch door te laten gaan vrijdagmiddag af. De motivering voor die uitspraak wordt volgende week gepubliceerd.

In de gaten houden

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat zowel de gemeente als de politie zaterdag extra alert zullen zijn of er toch mensen op het inmiddels gecancelde evenement afkomen. Ook geeft Rijswijk aan dat wanneer een volgend evenement op tijd wordt gemeld met een veiligheidsplan, zij dit opnieuw zullen bekijken.