Hittegolf | Wederom een drukke stranddag - Mooiste foto's van de dag

Automobilisten worden gewaarschuwd voor de volle parkeerplaatsen bij het strand
Automobilisten worden gewaarschuwd voor de volle parkeerplaatsen bij het strand © VRPress
REGIO - Nederland zal vanaf vandaag in een officiële hittegolf zitten. Want, opnieuw loopt de temperatuur op tot boven de dertig graden. Het Nationaal Hitteplan is nog altijd van kracht. Het laatste nieuws over deze snikhete zondag lees je hier.

De mooiste foto's van zondag

De dag begon met een mooie zonsopgang, zoals hier in Oud Ade
De dag begon met een mooie zonsopgang, zoals hier in Oud Ade © Ton Wesselius
Drukte op het strand van Katwijk
Drukte op het strand van Katwijk © Theo Westra
Mooie zomerse plaat uit Warmond
Mooie zomerse plaat uit Warmond © Hans Roest

Ook geen plek meer op parkeerplaatsen bij Kijkduin en Scheveningen

Na de Noordwijkse en Westlandse stranden zijn nu ook de parkeerplekken bij Kijkduin en Scheveningen allemaal bezet. De gemeente heeft op verschillende wegen rondom Kijkduin schermen neergezet om automobilisten te waarschuwen dat er geen plek meer is voor hun auto bij Kijkduin. Daarnaast laat de gemeente weten dat dit ook geldt voor de parkeerplaatsen in Scheveningen. Mensen die toch nog naar het strand willen in Den Haag kunnen het beste met de fiets of het openbaar vervoer gaan.

Alle parkeerplekken vol bij Westlandse stranden

Vanwege het tropische weer zijn ook zondag weer veel mensen naar de Westlandse kust gereden. Daardoor zijn alle parkeerplaatsen bij de stranden vol. Dat meldt mediapartner WOS. De politie raadt mensen die nog van plan zijn om het Westlandse strand te bezoeken aan om niet met de auto te komen.

Waarschuwing voor gevaarlijke wind aan zee

De oranje windzak is gehesen op het strand. Dat betekent dat het niet is toegestaan om met luchtbedden en ander opgeblazen vertier de zee in te gaan. Vanwege een aflandige wind richting zee is de kans namelijk te groot dat je tijdens het dobberen te ver afdrijft van de kust.

Warmste 14 augustus ooit

De temperatuur is in De Bilt al voor het middaguur tot recordhoogte gestegen. Het werd bij het meetinstituut 29,0 graden. Het was nog nooit eerder op 14 augustus zo warm. Het is het zesde warmterecord van 2022. Mocht de temperatuur in De Bilt oplopen tot boven de dertig graden dan is er sprake van de eerste tropische 14 augustus ooit.
Het oude dagrecord was met 28,7 graden opvallend laag, meldt Weer.nl. Het is het op één na laagste dagrecord van de meteorologische zomer (van 1 juni tot en met 31 augustus). Alleen op 15 juni werd het nooit warmer dan op 14 augustus. Op die dag is het dagrecord 28,3 graden. In juli is het op elke dag ooit wel eens tropisch warm geweest.
Recordtemperaturen op deze warme dag
Recordtemperaturen op deze warme dag © ANP

Parkeerplaatsen Noordwijk al vroeg vol

De Parkeerplaatsen in Noordwijk zijn zondagochtend al vroeg vol. De gemeente laat weten dat alle gemeentelijke parkeerplekken bezet zijn. Mensen die nog van plan zijn om naar de Noordwijkse stranden te gaan, wordt dan ook aangeraden om het het openbaar vervoer, de fiets of de gratis Beach Shuttle te pakken naar de kust.

Waarschuwing voor sterke oostenwind aan zee

Ondanks dat de warme dag pas net is begonnen en de stranden nog rustig zijn, heeft de reddingsbrigade al een waarschuwing afgegeven voor een sterke stroming aan zee. Er staat een oostenwind die in de loop van de dag waarschijnlijk zal aantrekken naar windkracht 4. Door deze sterke aflandige wind kan je ongemerkt steeds verder afdrijven van de kust als je gaat zwemmen of dobberen op een luchtbed. De reddingsbrigade vraagt strandgangers om dus goed op te letten als ze de zee in gaan.
Suppen op het water
Suppen op het water © ANP

Afkoelen in openluchtzwembad of natuurwater?

Bekijk hier het actuele weerbericht.
De zonsopkomst in Oud Ade
De zonsopkomst in Oud Ade © Ton Wesselius