Bijzondere badgast trekt veel bekijks op het strand van Noordwijk: 'Hij is super agressief'

Een grijze zeehond ligt te rusten op het strand van Noordwijk
Een grijze zeehond ligt te rusten op het strand van Noordwijk © Karin Jansen
NOORDWIJK - Op het strand van Noordwijk ligt sinds zaterdagochtend een grijze zeehond. Volgens zeehondenopvang A Seal Stellendam verkeert het dier in goede gezondheid, maar is het al op leeftijd. De opvang laat weten dat het daardoor gebruikelijk is dat het dier een plek heeft uitgekozen om uit te rusten.
Rond 7.00 uur werd de zeehond tijdens een controle aangetroffen door een medewerker van A Seal Stellendam. De politie heeft inmiddels het gebied rond de zeehond met kratten afgezet. De zeehondenopvang A Seal Stellendam laat weten dat dit nodig is, doordat er veel nieuwsgierige mensen op af komen.
Het verplaatsen van het dier is volgens de opvang niet aan de orde en bovendien een lastige operatie. 'De zeehond weegt 150 kilo en is daarnaast super agressief. We willen het dier geen stress geven', vertelt een medewerker van A Seal Stellendam.

Klein wondje bij de staart

Daarnaast gaat het om natuurlijk gedrag, zo laat de opvang weten. 'Een zeehond zwemt niet altijd in zee, maar heeft ook tijd nodig om op adem te komen. Vooral met dit mooie weer heeft het een lekker plekje uitgekozen om te rusten.' Ondanks dat het dier in goede gezondheid zou zijn, heeft het wel een klein wondje bij de staart. Toch is dit niet dermate ernstig dat het moet worden behandeld.
De zeehondenopvang doet de oproep om het dier niet van dichtbij te bekijken. 'Blijf het liefst op 30 meter afstand en respecteer het dier. Door veel mensen wordt het onrustig en het is van belang dat het dier kan rusten. Mensen vergeten vaak dat zeehonden de grootste roofdieren zijn van Nederland.'

Op afstand bewonderen

Hoe lang het dier er zal blijven is lastig te zeggen, laat A Seal Stellendam. 'Het kan zomaar een paar uur tot een dag duren. Tot die tijd blijven we oproepen om het dier op afstand te bewonderen.'