Knuffelhond Cato bezoekt cliënten zorginstelling: 'Onze bewoners worden er blij van'

Stephanie, Maike en hond Cato
Stephanie, Maike en hond Cato © Omroep West
DEN HAAG - Geapplaudisseerd werd er nog net niet, maar het scheelde niet veel toen hondje Cato vrolijk kwispelend wooncomplex Olieberg op Scheveningen binnen kwam lopen. 'Onze bewoners worden erg blij van een hond die op bezoek komt', vertelt begeleider Elli Monshouwer. 'Als we genoeg vrijwilligers kunnen vinden willen we dit elke week organiseren'.
Cato kwam nu mee met Maike de Bont van Stichting Zorgdier Nederland. 'Door heel het land bemiddelen we tussen hond en verzorgingstehuis' vertelt Maike. 'Het aaien van een hond verlaagt stress, het brengt gezelligheid mee en het motiveert kwetsbare bewoners van een wooncomplex om te bewegen'. De in Rijswijk gevestigde organisatie Middin wil daarom dat er vaker een hond met z'n baas op bezoek komt in haar zorginstellingen.
'Voor Den Haag kunnen we zeker 20 à 25 vrijwilligers met hond gebruiken', vertelt Maike de Bont. 'Van deze vrijwilligers verwachten we dat ze één uurtje per week een bezoek brengen aan een verzorgingstehuis en dat ze eerst bij ons een cursus zorgdier van twee dagen volgen. We geven je handvatten hoe met kwetsbare mensen om te gaan en vertellen je dat blaffen, tegen mensen opspringen of binnen je poot optillen niet de bedoeling is.'
Hond Cato verblijdt bewoners zorgcliënten met een bezoek en een knuffel
Begeleider Elli Monshouwer hoopt vurig dat het Stichting Zorgdier Nederland lukt om voldoende vrijwilligers te vinden. 'Nu zitten we nog in de opstartfase, maar met voldoende hondenbaasjes kan het project echt van de grond komen.'
Maar mag het alleen een hond zijn? Nee hoor zegt Elli: 'Een kat of ander leuk aaibaar beest is ook prima. Als hij of zij maar goed opgevoed is en lief is voor onze bewoners'.
Zorgdier Milan op bezoek bij een cliënt van Middin
Zorgdier Milan op bezoek bij een cliënt van Middin © Jan van Summeren