Tbs gezinsmoordenaar met twee jaar verlengd vanwege 'veiligheid van anderen'

Claudia, Marieke en Charlotte werden in 2005 vermoord
Claudia, Marieke en Charlotte werden in 2005 vermoord © Omroep West/ANP
ZOETERMEER - Richard H. die in 2005 zijn vrouw en twee dochtertjes om het leven bracht, heeft twee jaar extra tbs gekregen. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. 'De veiligheid van anderen eist dat de tbs-maatregel wordt verlengd', is daarbij de motivatie van de rechter.
In de nacht van 6 op 7 april 2005 sloeg H. zijn vrouw Claudia van Veen (31) dood en wurgde hij hun dochtertjes Marieke (5) en Charlotte (3). Daarna begroef hij hun lichamen in een zelf gedolven graf in een bos in Noord-Brabant. De man bracht zijn gezin om het leven om zijn Poolse maîtresse te kunnen ontvangen. Zij zou dat weekend op bezoek komen. Daarmee had H. ineens twee problemen: Claudia wist niets van zijn affaires en zijn Poolse vriendin had hij ooit verteld dat zijn vrouw en kinderen al jaren vermist waren.
Nadat de Poolse vrouw was vertrokken, gaf H. zijn gezin als vermist op. Wat volgde was een lange zoektocht waarbij de vader van het gezin zijn leugens vol hield en zelfs hielp met zoeken naar zijn vrouw en kinderen. Na de vondst van bloedsporen in de woning van het gezin en in de auto van H. hield de politie hem aan.
Bloemen, knuffels en kaarsjes bij het huis in Zoetermeer
Bloemen, knuffels en kaarsjes bij het huis in Zoetermeer © ANP
'Er waren te veel dingen in zijn verhaal die niet klopten', vertelde Reinier Karst daarover. Zeventien jaar geleden onderzocht hij als rechercheur de zaak. 'Hij had een grote schoonmaak gehouden. Plekken die hij niet schoon kreeg, daar had hij tekeningen van zijn kinderen overheen gehangen.' Pas later wees H. de plek aan en kon het team van de rechercheur de lichamen opgraven. 'Dan ben je stil. Dat doet wel wat met je.'
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste levenslang tegen H. voor zijn daden. 'Hij is niet ontoerekeningsvatbaar, hij wist precies wat hij deed. In zo'n zaak als deze kun je dan alleen levenslang eisen. Zo iemand heeft zijn recht op meedoen verspeeld', zei de officier van justitie.

'Gewetenloos en immoreel gehandeld'

De rechtbank legde uiteindelijk een gevangenisstraf van twintig jaar en tbs op, omdat één van de vier deskundigen zei dat H. verminderd toerekeningsvatbaar was. 'Ik vraag me nog steeds af waarom Richard H. behandeld moest worden', stelt de officier van justitie. 'Het is een volkomen gewetenloze en immorele man, of in ieder geval heeft hij toen gewetenloos en immoreel gehandeld.'
Twee weken geleden werd bekend dat H. van zijn tbs af wil. Ook liet zijn advocaat weten dat H. inmiddels alweer werk heeft. Hij zou transmuraal verlof hebben. Dan heb je bewegingsruimte, maar moet je wel zeggen wat je gaat doen. De rechtbank bepaalde dinsdag dat de tbs van H. met twee jaar wordt verlengd, met als motivatie 'de veiligheid van anderen'.