Schrijver van Leidse Nijntje overleden

Dick Wortel
Dick Wortel © Chris de Waard
LEIDEN - Dick Wortel is vrijdagmorgen op 76-jarige leeftijd in een hospice in Wassenaar overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dat meldt Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad. Wortel was de afgelopen twee jaar voorzitter van die partij. Wortel werd vooral bekend door zijn Leidse vertaling van het boek van Nijntje.
Ondanks het lange ziekbed kwam het overlijden van de Wortel toch onverwachts, meldt de Leidse lokale politieke partij. 'We zullen Dick herdenken als een goed en aimabel mens en zullen zijn inzet voor de partij, zijn liefde voor de taal en zijn strijd voor rechtvaardigheid intens missen.'
Wortel was in zijn leven op allerlei vlakken actief in Leiden. Zo presenteerde hij in de jaren negentig op zondagavond vele jaren het programma ‘Sonya’ bij de toenmalige lokale omroep Rijnland. Begin deze eeuw schreef hij een boek over het Leids dialect.

Nijntje

Daarnaast was Wortel ook druk bezig met alles op het gebied van taal. Hij werkte bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden. Hij hield zich daar bezig met een deel van Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Het WNT beschrijft de betekenis en geschiedenis van honderdduizenden woorden uit het geschreven Nederlands van 1500 tot 1976. Wortel hield zich vooral bezig met de letter ‘Z’ van het grootste historische woordenboek ter wereld.
De Leidse versie van Nijntje
De Leidse versie van Nijntje © Omroep West
In 2018 schreef Wortel de tekst voor een bijzondere uitgave van een van de meest bekende kinderboeken. Hij vertaalde een van de boekjes van Nijntje Pluis in het Leids. 'Met behulp van het boekje Opa Pluis en Opoe Pluis krijgen Leidse kinderen het Leids voortaan weer met de paplepel ingegoten', vertelde hij destijds bij de presentatie in boekhandel De Kler in Leiden.