EL CID-week van start: naast feestgevoel ook extra verantwoordelijkheid na omstreden uitspraken

De EL CID-week is begonnen in Leiden
De EL CID-week is begonnen in Leiden © Sleutelstad
LEIDEN - In Leiden is net voor 9.00 uur al harde feestmuziek te horen op de Beestenmarkt. Maandagochtend start namelijk de EL CID-week, waarin kersverse studenten voorgesteld worden aan het studentenleven in Leiden. En dat betekent niet alleen feest voor de eerstejaars, want ook bij de oudere studenten zit de sfeer er 's ochtends al goed in. Maar na de ophef die ontstond door vrouwonvriendelijke uitspraken van een omstreden Amsterdamse studentenvereniging, moeten de zogeheten 'crewers' deze week hun beste beentje voor zetten.
Eén van de aanwezige organisatoren, Emma, weet nog precies hoe haar EL CID-week begon. 'In 2017 stond ik op de Beestenmarkt tussen alle begeleiders en deelnemers. Dat was een heel spannend en heel leuk gevoel, dus vandaar dat ik hier ook weer met net zoveel enthousiasme sta', vertelt ze maandagochtend bij West Wordt Wakker op Radio West.
Om 10.10 uur ging de EL CID echt van start op de Lammermarkt. Deze maandag staat er al van alles op het programma, zoals een gezamenlijke lunch in het Plantsoen en het Van der Werfpark, een informatiemarkt en een spelshow waarin de nieuwe studenten alvast kunnen laten zien wat ze allemaal al over Leiden weten met als afsluiter een groot openingsfeest.
Nieuwe studenten sluiten zich aan bij hun groepje
Nieuwe studenten sluiten zich aan bij hun groepje © Sleutelstad
Maar bij deze week hoort behalve een feestgevoel ook een verantwoordelijkheidsgevoel voor de begeleiders, oftewel 'crewers'. Na de vrouwonvriendelijke uitspraken van enkele mannelijke leden van een Amsterdamse studentenvereniging, die in heel Nederland ophef veroorzaakte, hebben de organisatoren voorzorgsmaatregelen genomen, onder andere door trainingen te volgen. Te herkennen aan hun rode shirt moeten deze getrainde studenten hun nieuwe medestudenten met een fijn gevoel de week door loodsen.
'De mentoren hebben een training gehad', vertelt Emma. 'Ze hebben het over allemaal verschillenden onderwerpen gehad, zoals bijvoorbeeld consent en sociale veiligheid', vertelt Emma. De crewers weten dus precies hoe ze er alles aan kunnen doen om de nieuwelingen een veilige, leuke en gemakkelijke El CID-ervaring te bieden.
EL CID-week in Leiden van start
EL CID-week in Leiden van start © Sleutelstad
Bij El CID hoort natuurlijk bier en ook daar ligt voor de crewers een grote verantwoordelijkheid. 'Alle schenkers hebben een IVA-certificaat, wat betekent dat ze opgeleid zijn om verantwoordelijk te schenken.
Minderjarigen mogen natuurlijk per definitie geen alcohol drinken. Zij krijgen daarom een zwart polsbandje om. 'Naast bier zorgen we ook sowieso voor fris en water, voor als het weer zo warm wordt als afgelopen weekend.'

Delft en Den Haag volgende week aan de beurt

Studenten die binnenkort aan een studie in Delft beginnen kunnen vanaf 21 augustus feest gaan vieren. Dan begint de zogeheten 'Owee' (ontvangstweek). Daarvoor is er op woensdag 17 augustus een digitale dag waarop nieuwe studenten kennis kunnen maken. Van zondag tot en met donderdag kun je meedoen aan verschillende activiteiten, waaronder een diner, een infomarkt, openlucht bioscoop en verschillenden feesten.
Maandag 22 augustus barst het feest los voor Haagse studenten. Dan begint de HOP-week, waarbij er vijf dagen lang onder andere een kroegentocht, pubquiz, infomarkten en feesten georganiseerd worden. Hoewel Den Haag geen eigen universiteit heeft, staat er wel een campus van de Universiteit Leiden. Ook kent de stad talloze hogescholen die in september hun deuren openen.