Dollemansrit eindigt in frontale botsing met politieauto: 'Uitzonderlijk, gevaarlijk en roekeloos'

De wilde rit eindigde in een frontale botsing op een politieauto.
De wilde rit eindigde in een frontale botsing op een politieauto. © Openbaar Ministerie
DEN HAAG - Een 33-jarige man uit Den Haag moet zes weken de cel in en is voor een jaar zijn rijbewijs kwijt vanwege roekeloos rijgedrag. Toen agenten hem in de nacht van 12 februari wilden controleren nadat hij slingerend de afrit van de A4 bij Schipluiden afkwam, begon hij aan een ware dollemansrit met snelheden tot wel 189 kilometer per uur.
Toen agenten de bestuurder rond 2.00 uur slingerend de afrit af zagen komen en daarna ook nog stil zagen staan voor een groen verkeerslicht, was dat reden genoeg om hem te controleren. De bestuurder had echter een ander plan.
Terwijl de agenten aangaven dat hij moest stoppen, vluchtte de bestuurder met hoge snelheid over de A4. Op zijn vluchtroute haalde hij andere auto's in met een snelheid van zeker 189 kilometer per uur.

Botsing met politieauto

De dollemansrit ging verder in Rijswijk. De man reed meerdere keren door rood en haalde snelheden tot 90 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Hij pakte ook nog een stuk trambaan mee, reed tegen de richting in en reageerde al die tijd niet op stoptekens.
In de Wenckebachstraat in Den Haag botste hij uiteindelijk op een politieauto die daar was neergezet om hem de doorgang te versperren. Eenmaal uit de auto weigerde hij mee te werken aan onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik.

Uitzonderlijk en roekeloos

De officier van justitie noemde op zitting het gedrag van verdachte uitzonderlijk, gevaarlijk en roekeloos. Ondanks dat het midden in de nacht was, waren er andere weggebruikers op straat die hij door zijn acties in gevaar heeft gebracht. Ook moesten meerdere mensen achteruit deizen om niet onder de auto van verdachte terecht te komen, volgens de officier van justitie. Hij eiste dan ook een celstraf van twaalf weken en het inleveren van zijn rijbewijs voor een jaar.
Dat de schade beperkt is gebleven tot materiële schade, is een geluk. Tijdens de zitting maandag veroordeelde de rechter hem tot zes weken celstraf en het inleveren van zijn rijbewijs voor een jaar.