Haagse burgemeester schittert in videoclip: 'Ik ben een natuurtalent!'

Cameraman Ron (Ronnie de Cameramoney), burgemeester Jan van Zanen en John Medley tijdens opnames van de videoclip
Cameraman Ron (Ronnie de Cameramoney), burgemeester Jan van Zanen en John Medley tijdens opnames van de videoclip © John Medley
DEN HAAG - Als iemand 'O, o, Den Haag' kan zingen, is het de Haagse zanger John Medley wel. Recent maakte hij samen met DJ Rob van Dijck een nieuwe versie van het Haagse lied. In de videoclip is wel een heel bijzondere gast te zien: burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen.
'Het was een idee van mijn cameraman, Ron Schmid. We waren bezig met het idee voor de videoclip en toen zei hij: probeer de burgemeester erin te krijgen. Hoe leuk zou dat zijn.' Zo gezegd, zo gedaan. Van Zanen is tijdens het refrein van het lied te zien op het Spui bij het stadhuis, samen met John. De burgemeester had zelf ook nog enige inbreng in de clip.
'Hij had de originele single van Harry Jekkers uit 1982 in zijn kantoor liggen. Als DJ Rob van Dijck in het nummer zingt dat Den Haag in al die jaren zó veranderd is, wisselt Van Zanen zijn oude single om met mijn nieuwe 'O, o Den Haag' cd', vertelt John. Achteraf reageerde de burgemeester volgens Medley enthousiast: 'Ik ben een natuurtalent!'
Voor de oplettende kijker: als Medley en DJ Rob over 'het plein' zingen bevinden ze zich in clip op Plein 1813, niet op hét drukke plein in de binnenstad, waar Harry Jekkers in de originele versie van het nummer op doelt. Toen Medley tijdens het filmen op een leeg Plein stuitte, besloot hij Plein 1813 een debuut te laten maken in de clip. 'We dachten: waarom niet?Nu hebben we twee beroemde Haagse pleinen erin zitten. Eén in de tekst en één op beeld', lacht de zanger.

Selfie of meezingen

Tijdens het festival Kingsworld op Koningsdag dit jaar kwamen de burgemeester en de zanger elkaar tegen. Een tijd eerder had John aan Van Zanen gevraagd of hij 'O, o, Den Haag' mee kon zingen. Daar moest de burgemeester nog eventjes op oefenen destijds. Backstage bij het festival in het Zuiderpark gaf John hem de optie: of mee het podium op en het Haagse lied meezingen, of een selfie. Van Zanen koos toen voor het laatste.
John Medley neemt een selfie met burgemeester Jan van Zanen.
John Medley neemt een selfie met burgemeester Jan van Zanen. © John Medley
Naast de gastrol van de burgemeester is John ook blij dat hij nog een ander Haags icoon in zijn clip heeft kunnen krijgen. 'We hebben ook nog de Haringkoning erin kunnen stoppen, op het nippertje bleek achteraf.' De Haringkoning op het Rijswijkseplein in Den Haag sloot maandag 8 augustus haar deuren.
De sluiting van dit typisch Haagse fenomeen zou te maken hebben met onenigheid tussen de eigenaar van het vastgoed, de gemeente en de exploitant. Die laatste wil op dit moment verder niet inhoudelijk reageren. De zaak, die formeel op de Pletterijkade zit, werd wereldberoemd dankzij het liedje O, o, Den Haag van Harry Jekkers.