Pleidooi voor een nieuw openluchtbad in Den Haag: zwemmen is leuk en gezond

© ANP
DEN HAAG - Den Haag moet weer een openluchtbad krijgen. Daarvoor pleit de grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag. Zwemmen in de open lucht is goed voor de gezondheid en ook gewoon leuk, aldus de raadsleden Richard de Mos en Coen Bom. De partij gaat online een petitie beginnen en hoopt op steun van de Haags bevolking.
Den Haag had ooit meerdere openluchtbaden: Overbosch en in het Zuiderpark. Maar die zijn inmiddels al jaren dicht. Dat terwijl er volgens raadsleden De Mos en Bom grote behoefte aan is. Zo groeit de stad de komende jaren enorm. In de discussie over de plannen voor nieuwbouwprojecten werd ook vaak duidelijk dat er grote zorgen zijn over het achterblijven van voorzieningen. Scholen, groen, plekken voor tandartsen en fysiotherapeuten. Maar ook zwemwater.
Verder wijzen de raadsleden erop dat niet iedereen even graag in de zee zwemt. De Mos: 'Sommige mensen doen dat liever niet vanwege de golven en het zout. En in zwembad is er ook een badmeester.' En zwemmen is heel gezond. 'Het versterkt de botten en de spieren en de capaciteit van de longen. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten. En zwemmen is bovendien een enorme calorieënverbrander,' legt de online petitie uit.

Populair

Dat het nog steeds populair kan zijn, zag De Mos deze zomer toen hij even in Overijssel was. Daar staat in Basse zwembad ’t Tolhekke. ‘Prachtig mooi en heel druk,’ vertelt hij in een toelichting op de petitie.
Het buitenbad in het Zuiderpark in 1951
Het buitenbad in het Zuiderpark in 1951 © Collectie Haags Gemeentearchief
Hart voor Den Haag denkt zelf dat het Zuiderpark nog steeds de beste plek is voor een openluchtbad. 'Maar als iemand met een andere geweldige locatie komt, mag dat van ons ook,' aldus De Mos.

Veilig

De partij pleitte in het verleden ook al eens voor het laten terugkeren van een openluchtbad. Dat kwam er toen niet. Wel stond het streven naar de realisatie ervan vier jaar geleden in het coalitieakkoord. Maar nadat Hart voor Den Haag uit het stadsbestuur werd gezet, bleef het stil. Middels een petitie probeert de partij het nu weer. Coen Bom: ‘In het verleden kwam de gemeente met de dooddoener 'We hebben toch de zee?'. Maar dat is een totaal manke vergelijking. Een zwembad biedt met badmeesters een veilige zwemomgeving, zeker voor senioren die graag willen zwemmen of voor de jeugdigen zónder zwemdiploma. Bovendien is een buitenbad in het Zuiderpark makkelijk te bereiken.'
De raadsleden zijn er van overtuigd dat oude tijden in Den Haag kunnen herleven. 'Overbosch en het openluchtbad in het Zuiderpark kenden topdagen in de zomer. Het is duidelijk dat mensen dat opzoeken bij mooi weer, want in plaats van het heerlijke zand en zeewater, wil men ook wel eens een grasveld en een duik in een verfrissend zwembad, bijvoorbeeld om wat baantjes te trekken. Haagse werknemers begonnen in vroeger dagen een uur eerder met werken om in de pauze naar het openluchtbad te kunnen gaan. De omliggende speel- en zonneweiden droegen een steentje bij tot dagrecreatie en leuke gezonder evenementen, zoals een zwemvierdaagse.'