Tong Tong Fair is meer dan eten: tips voor muziek, dans en literatuur

DEN HAAG - De geur van doerian, kruidnagel en andere specerijen. De klanken van gamelan of indorock. Wanneer je dat ruikt en hoort, dan weet je: je bent op de Tong Tong Fair. Voor de één is een bezoek aan dit festival een vertrouwd thuiskomen, voor de ander een herinnering aan een exotische vakantie. Na ruim drie jaar is het festival van 1 tot en met 11 september weer op het Haagse Malieveld. Er is er een overvol programma met muziek, dans, literatuur en performances. We hebben tips voor je op een rij gezet.

Wieteke van Dort en Yvonne Keuls

Wat zou de Tong Tong Fair zijn zonder Wieteke van Dort en Yvonne Keuls. De grande dames hebben inmiddels de zeer respectabele leeftijd van 79 en 90 bereikt en zitten nog steeds vol verhalen. Ze treden samen op met de show Onze Indische Moeders en praten over hun Indische afkomst, de repatriëring naar Nederland en de aanpassingsproblemen hier. Leuk om te weten: dit najaar is 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls het centrale boek van de campagne Nederland Leest onder het motto 'oud worden, jong blijven'.
Wieteke van Dort (l) en Yvonne Keuls
Wieteke van Dort (l) en Yvonne Keuls © Serge Ligtenberg.

Marion Bloem, Adriaan van Dis en NextGen

Van oudsher is op de Tong Tong Fair veel aandacht voor Indische literatuur. Twee oude bekenden die hun opwachting maken zijn Marion Bloem en Adriaan van Dis. De twee schrijvers staan samen op het podium en hebben het eveneens over ouders in Rugzak van mijn ouders. Tegelijkertijd biedt het programma onder de noemer NextGen ruimte aan jonge schrijvers die praten over identiteit en cultuur. Zo komt columniste en dichteres Ellen Deckwitz langs. Deckwitz wordt gezien als een van de belangrijkste dichters van haar generatie. Ze schrijft twee keer per week een column voor NRC. Ook de Haagse Amara van der Elst treedt op. In 2021 maakte ze veel indruk tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam met haar voordracht.
De Haagse Amara van der Elst met haar spoken word performance: 'Wegen'

Santana coverband

Elke dag staan op het festival verschillende muzikanten en zangers op het podium. Wie kun je verwachten? Er komen muzikanten overvliegen uit Indonesië, er is jazzmuziek en natuurlijk indorock. De Latul Band brengt op 7 september de 'Santana Experience'.
Santana Experience ft. Chris Latul:

Ernst Jansz

Reflecteren op je leven, dat doet Ernst Jansz in het nummer De jonge Ernst Jansz.. In 2021 nam de muzikant een nieuw album op, Live in tijden van corona. 'Het mooiste wat ik ooit gedaan heb', vertelde het Doe Maar-bandlid eerder aan Frits Spits. Hij kijkt terug op zijn leven en zingt over zijn jonge ik en de reis die hij maakte toen hij zijn ouderlijk huis verliet. Ernst Jansz treedt op 8 september op.
Ernst Jansz - De jonge Ernst Jansz (live):

Ode aan Anneke Grönloh

De Voorschotense zanger Sjors van der Panne brengt onder meer een ode aan Anneke Grönloh. De in 2018 overleden zangeres staat met haar vertolking van Soerabaja in menig Indisch hart gegrift.
Anneke Grönloh - Ter nagedachtenis:

Dansen, van travestiedans tot line-dance

Er wordt ook heel wat afgedanst op de Tong Tong Fair. Er zijn optredens van dansgroepen uit Indonesië. Zo is er een optreden van Susu Segar, een Indonesische travestiedanser, je kan heupwiegen bij Hawaïiaanse dansen en je kan actief meedoen met een workshop Pentjak Silat, een oude Indonesische krijgs- en danskunst. Er is ook een workshop line-dance onder leiding van Amy Lefèbre.
LEES OOK: Kookdemonstraties en lekker eten, culinaire speurtocht op Tong Tong Fair 2022
Susu Segar
Susu Segar © Arenda Oomen

Revuevoorstelling Miss Riboet

In La Lawaai brengt Elsbeth Vernout een revuevoorstelling over het onbekend verhaal over Miss Riboet, een bijzondere artieste van Javaanse komaf. Met vertelkunst, zang, dans, beeld en wervelende vaudeville wordt het roerige levensverhaal van Miss Riboet uit de vergetelheid gehaald. Dit alles tegen de achtergrond van het afbrokkelende Nederlandse koloniale rijk en de opkomende Indonesische vrijheidsstrijd. De voorstelling duurt een half uur en is een deel van de hele show.

Chinees poppentheater

Vanuit Jombang (Oost-Java) komen poppenspelers overvliegen om Chinees poppentheater op te voeren. Wayang Potehi is een handpoppentheater op live muziek, met verhalen uit de traditie van de Chinees-Indonesische identiteit.
Bekijk hier het hele programma van de Tong Tong Fair 2022