Voormalige medeverdachte in zeven jaar oude moordzaak nu opgeroepen als getuige

Schietpartij op de Herenstraat in Den Haag
Schietpartij op de Herenstraat in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - De Haagse rechtbank roept Mildred M. op om te getuigen in de strafzaak tegen Robertico I., die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in de Herenstraat in Den Haag in juli 2015. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt I. ervan de toen 31-jarige Jursley Cijntje gedood te hebben in café La Suegra. Ook zou hij een andere 34-jarige man zwaar hebben verwond. M. werd na de schietpartij als medeverdachte bestempeld, maar werd later vrijgesproken.
Mildred M. was de minnares van I. Ze zou die bewuste nacht het door I. gebruikte vuurwapen het Haagse café hebben binnengesmokkeld. Later liet het OM die verdenking varen, maar ze zou Robertico I. wel hebben geholpen om na de schietpartij weg te vluchten. In 2018 eiste het OM hiervoor een jaar cel tegen de destijds 43-jarige vrouw. De rechtbank vond echter dat er onvoldoende bewijs was en sprak haar vrij.
De uit Curacao afkomstige Robertico I. belandde na de schietpartij op de nationale opsporingslijst van de politie. Hij werd in 2019 in Brazilië opgepakt na een grote drugsvangst. Hij had meer dan 83.000 xtc-pillen liggen in een appartement dat hij huurde. In mei dit jaar werd hij aan Nederland uitgeleverd. Dinsdag was er een voorbereidende zitting bij de Haagse rechtbank, waar I. zich alsnog moet verantwoorden voor de schietpartij in La Suega in 2015.
Robertico 'Tico' I.
Robertico 'Tico' I. © Politie
De officier van justitie vroeg de rechtbank om Mildred M. nog eens te laten verhoren over de dodelijke schietpartij, deze keer als getuige. 'Ze is er de hele nacht bij geweest.' Het verzoek van de aanklaagster werd ingewilligd. De advocate van Robertico vroeg tevergeefs om schorsing van het voorarrest van de man. I. was dinsdag zelf op de zitting, maar zei niets. De zaak wordt binnenkort voortgezet.