Nieuws

Honderden euro's extra per maand: Alphens bedrijf verhoogt lonen om inflatie

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Werknemers van softwarebureau SERA kunnen binnenkort vijfhonderd euro extra per maand op hun rekening verwachten. Het Alphense bedrijf geeft haar medewerkers een maandelijkse loonsverhoging van 500 euro, ongeacht de hoogte van het salaris en of ze fulltime of parttime werken. 'Het voelde niet goed dat het bedrijf zo groeide en mijn werknemers steeds minder geld over hielden', vertelt directeur Machiel van der Schoot. Medewerkers zijn erg blij met het extra geld.
Hij 'hoeft er niks voor terug' en vindt het meer dan normaal dat zijn personeel een definitieve loonsverhoging krijgt, vertelt de directeur tijdens West Wordt Wakker op Radio West. Met de stijgende gas- en energieprijzen en het duurder worden van de boodschappen, vragen steeds meer Nederlanders zich af of ze hun rekeningen nog wel kunnen betalen. Terwijl zijn bedrijf steeds meer groeit, zag Van der Schoot dat zijn personeel steeds hogere rekeningen moest betalen.
Dat voelde voor hem niet goed en dus besloot hij daar wat aan te doen. 'Ik las in de krant dat de prijzen de pan uit rijzen. Het voelde niet goed dat het bedrijf zo groeide en mijn werknemers steeds minder geld over hielden. Ik zeg altijd: alleen door te delen kan je vermenigvuldigen.'
De medewerkers van het bedrijf zijn erg blij met de loonsverhoging:
Loonsverhoging van 500 euro per maand bij Alphens bedrijf door inflatie

Ontroerende reacties

Om te zorgen dat iedereen die vaste lasten kan betalen, heeft de directeur bewust niet voor een procentuele verhoging gekozen. 'Iedereen doet dezelfde basisboodschappen en iedereen heeft het even koud of warm. Daarom willen we geen onderscheid maken tussen de mensen, die (nog) niet zoveel verdienen en die al een hoog salaris hebben', aldus Van der Schoot. De loonsverhoging is voor de 35 werknemers die sinds 2021 of daarvoor in dienst zijn. 'De mensen die daarna in dienst kwamen zijn al ingestroomd op een hoger salaris om hun kosten tegemoet te komen', vertelt Van der Schoot.
Na de bekendmaking van het goede nieuws in de kantine van SERA werd Van der Schoot nog net niet op de schouders getild. 'Ik heb daarna ook nog mailtjes gekregen en soms waren die echt ontroerend. Daar stond dan in dat ze zich thuis voelen bij ons bedrijf en dat ze zich heel erg gewaardeerd voelen.' En dat was precies de boodschap die deze directeur wilde overbrengen.

Kabinet roept werkgevers op lonen te verhogen

Het kabinet roept werkgevers op hogere lonen te betalen als dat mogelijk is. Zij moeten de salarissen zo snel mogelijk verhogen, zeiden verschillende ministers na een overleg dinsdag. 'Het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen', zei minister Van Gennip van Sociale Zaken tegen de NOS. 'We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met de werkgevers. Er is ruimte om de salarissen te verhogen.'
De regering deed al eerder een oproep aan de werkgevers om de lonen te verhogen. Van Gennip: 'Hier en daar zie je ook wel dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen.' Minister Kaag van Financiën liet zich in vergelijkbare woorden uit. 'Hogere lonen zijn een structurele oplossing. Niet alles kan van de overheid komen', zei ze.