Nieuws

Suppend de Vliet schoonmaken: 'We vinden vooral verpakkingen van drinken'

Met een SUP ruimen jongeren rommel op in de Vliet I Foto Omroep West
Met een SUP ruimen jongeren rommel op in de Vliet I Foto Omroep West
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - In de Vliet ligt behoorlijk wat afval. Dat zie je extra goed als je op een supplank op het water staat. In Leiden startte daarom de Vliet Clean Sup. Een tocht door de Vliet op een supplank, waarbij jongeren met een afvalprikker de rivier schoonmaken. En in het water worden allerlei soorten afval gevonden.
Voor Brasserie Cronesteyn in Leiden staat een groep jongeren met een peddel in hun handen. 'Blijf zoveel mogelijk rechts op de vaart', zegt instructeur Jeroen. 'Peddel rustig en kijk goed om je heen. Probeer zoveel mogelijk afval aan de rechterkant te pakken.' De jongeren maken onderdeel uit van de Vliet Clean SUP, een peddeltocht door de regio met als doel om zoveel mogelijk afval uit de Vliet te halen.
'Vorig jaar vonden we veel plastic flesjes', vertelt Harrie Ozinga. Hij organiseert de SUP tocht voor jongeren vanaf 12 jaar. 'Ze worden zich zo meer bewust van de plastic soep en zien hoe je zelf in actie kunt komen.'
Suppend de Vliet schoonmaken

Scouts op sups

De eerste dag doen er zo'n acht jongeren mee. 'We werken vooral veel samen met regionale scouting- en waterschoutingverenigingen. Die zitten al veel op het water en vaak vinden scouts het ook heel leuk om te suppen. Ze zijn sociaal ingesteld en willen graag een maatschappelijke bijdrage leveren', vertelt Ozinga. De tocht start in Leiden en gaat vervolgens door Leidschendam-Voorburg, naar Den Haag om te eindigen in Delft.
Flo is één van de jongeren op het water. Ze prikte net een chipszakje uit het water. 'Ik vind vooral verpakkingen van drinken, van eten en dat soort dingen.' Haar vriendin Francis haalde een plastic tasje uit het water. 'Op dit stuk vinden we niet zo heel veel afval. Maar we moeten nog een eind dus het komt nog wel.' De jongeren doen graag mee. 'Ik houd van suppen', zegt Francis. 'En ik vind het ook goed voor het milieu om hieraan mee te doen.'
Uit de Vliet opgevist afval I Foto Omroep West
Uit de Vliet opgevist afval I Foto Omroep West
Het opgeviste afval wordt door het bedrijf Noria uit Delft wetenschappelijk geanalyseerd. In de rapportage over 2021 is te lezen dat meer dan 1300 stuks afval uit het water zijn gehaald. Het ging vooral om verpakkingsafval. De Binckhorst in Den Haag bleek het traject met het meeste afval.