Drie verdachten van mishandelen boa's langer vast

Een handhaver
Een handhaver © ANP
ZOETERMEER - Drie verdachten die worden verdacht van het mishandelen van meerdere boa's in Zoetermeer blijven langer vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het voorarrest van het drietal is met twee weken verlengd. In totaal werden vier mensen opgepakt, een van hen is weer op vrije voeten maar moet later voor de rechter komen voor belediging.
Afgelopen vrijdagavond werden zeven handhavers in Zoetermeer belaagd door een groep van zo'n vijftien personen, nadat de boa's een voertuig wilden controleren op een kruising aan de Vogeldreef in de wijk Seghwaert. De inzittenden waren het daar niet mee eens en gingen ervandoor. Na een korte achtervolging werden de handhavers aangevallen. Daarbij liepen verschillende handhavers verwondingen op, waaronder een gebroken bovenarm, hoofdletsel en blauwe plekken.
Eén van hen moest worden behandeld in een ziekenhuis. Ook zou een boa bijna zijn gewurgd door een van de verdachten. 'Onacceptabel, ik ben hier echt heel boos over', zei de burgemeester van Zoetermeer, Michel Bezuijen, maandagochtend. 'Dit is een van de heftigste incidenten die wij tot nu toe hebben meegemaakt', vertelde de voorzitter van de BOA-vakbond, Richard Gerrits, aangeslagen.

Meeste boa's weer aan het werk

Met de boa's die zijn aangevallen in Zoetermeer gaat het inmiddels wat beter. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er een gesprek tussen de burgemeester en de zeven handhavers geweest. Daar bleek dat het incident de boa's flink heeft geraakt. 'Ze zijn nog steeds erg geschrokken. Het is een klein team en dat maakt indruk.' Ondanks alles zijn de meeste van de boa's inmiddels weer aan het werk.