Omgekeerde vlaggen wel of niet weghalen? Dit gaat jouw gemeente doen

De omgekeerde protestvlaggen van de boeren worden weggehaald
De omgekeerde protestvlaggen van de boeren worden weggehaald © Omroep West
REGIO - In navolging van de provincie Zuid-Holland laten nu ook gemeenten in onze regio omgekeerde protestvlaggen weghalen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West. Een van de gemeenten die tot actie over gaat is Kaag en Braassem. 'Nu is het moment gekomen.' Er is ook een gemeente die de omgekeerde driekleur laat hangen: Westland. 'Vooralsnog gedogen wij de protestvlaggen.'
De omgekeerde Nederlandse vlag is het symbool geworden van protesten van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De gemeente Kaag en Braassem heeft opgeroepen om vlaggen in de openbare ruimte zo snel mogelijk weg te halen. Als dat voor eind deze week niet is gedaan, zegt de gemeente dat zelf te gaan doen. Het streven is dat ze op 22 augustus, als de basisscholen weer beginnen, weg zijn.
'De gemeente heeft de boeren de ruimte gegeven om hun standpunt duidelijk te maken. Nu is het moment gekomen dat de vlaggen verwijderd moeten worden.' In Leidschendam-Voorburg moeten de vlaggen uiterlijk eind augustus weg zijn, zo is na overleg met boeren afgesproken.
De Voorweg tussen Boskoop en Hazerswoude-Dorp
De Voorweg tussen Boskoop en Hazerswoude-Dorp © MediaTV
In de gemeente Alphen aan den Rijn gaat men niet zo ver. Daar worden alleen vlaggen in de openbare ruimte weggehaald als er sprake is van gevaarlijke situaties. Ook hier lopen gesprekken met initiatiefnemers en is er verzocht om de protestvlaggen zelf weg te halen. Dat geldt ook voor de gemeenten Nieuwkoop, Zoetermeer, Waddinxveen, Hillegom, Lisse en Teylingen. In Bodegraven-Reeuwijk is van een vlaggenprotest geen sprake meer. 'De agrariërs hebben de vlaggen zelf weggehaald', laat een woordvoerder weten.

Westland gedoogt protestvlaggen

Een aantal gemeenten geeft aan dat het vlaggenprotest daar nauwelijks gespeeld heeft. Het gaat om Leiden, Delft, Rijswijk, Katwijk en Voorschoten. Daar is het weghalen van de omgekeerde driekleur dus niet aan de orde. In Westland daarentegen hangen er honderden. Vooral in De Lier zijn de laatste weken talloze nieuwe vlaggen opgehangen. Dat gebeurde overigens toen de jaarlijkse feestweek van het dorp aan de gang was. Vooralsnog gedoogt Westland de vlaggen langs gemeentewegen.
Veel van de omgekeerde vlaggen hangen aan lantaarnpalen
Veel van de omgekeerde vlaggen hangen aan lantaarnpalen © ANP
Pijnacker-Nootdorp geeft de demonstranten tot 26 augustus de tijd om vlaggen weg te halen. 'Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, stopt het recht om te demonstreren', laat de gemeente weten. De gemeente is het met de provincie Zuid-Holland eens, dat de omgekeerde driehoek gevaarlijk voor het verkeer kan zijn. Vlaggen en spandoeken die na 26 augustus nog hangen worden verwijderd. De burgemeester heeft aangegeven om met boeren uit Pijnacker-Nootdorp in gesprek te gaan, als daar behoefte aan is.

Vlaggen per ongeluk weggehaald

Zuid-Holland begon op 5 augustus met het weghalen van protestvlaggen langs provinciale wegen, omdat deze een gevaar zouden vormen voor de verkeersveiligheid. Op een N-weg in Westland ging het bijvoorbeeld bijna mis, toen een afgescheurde vlag op een rijdende auto terechtkwam. Het weghalen van de vlaggen leidde tot bedreigingen aan het adres van de provincie.
Langs de N210 staan tweehonderd omgekeerde vlaggen
Langs de N210 staan tweehonderd omgekeerde vlaggen © privé
Het weghalen van de omgekeerde driekleur gaat niet altijd goed. Zo heeft de provincie in Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem) per ongeluk vlaggen van een boerenerf verwijderd. Namens de provincie ging gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) op bezoek bij het betreffende gezin om excuses aan te bieden. In Krimpenerwaard zijn zo'n tweehonderd vlaggen vlak langs de provinciale weg N210 geplaatst. Omdat deze op eigen grond staan, kunnen de gemeente en de provincie niet ingrijpen.