Staking NS-personeel legt treinverkeer regio volgende week plat

Reizigers op station Gouda
Reizigers op station Gouda © ANP
REGIO - Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna regionaal het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die aankomende woensdag beginnen in de regio noord. In de daaropvolgende dagen zijn andere streken aan de beurt, waaronder het westen van het land. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC.
In de regio waar de acties plaatsvinden zullen geen treinen van de NS rijden. Na de regio noord staken NS-medewerkers op vrijdag 26 augustus in het westen van het land. Drie dagen later gaan de acties verder in de regio noordwest, op dinsdag 30 augustus in het midden van het land en op woensdag 31 augustus in het oosten en zuiden.
Als er na 31 augustus nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een week later een landelijke staking. Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

Vacatures niet gevuld

'Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat', redeneert de vakbond.
Vorige week liep een ultimatum af dat de bonden aan NS hadden gesteld. Een laatste handreiking van het openbaarvervoersbedrijf wezen ze af, omdat die niet genoeg in de buurt van hun eisen kwam. De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Een woordvoerder weet nog niet wat voor impact de acties hebben op reizigers. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.