Alleen seizoenkaarthouders en sponsors welkom bij komende thuiswedstrijden ADO

ADO-publiek juicht na een Haags doelpunt
ADO-publiek juicht na een Haags doelpunt © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag mag tijdens de wedstrijd tegen Jong Ajax op 28 augustus toch met thuispubliek spelen. Wel moet de Haagse voetbalclub het publiek beperken tot seizoenkaarthouders en sponsoren. De verkoop van vrije kaarten is dan niet toegestaan. De maatregel geldt ook voor de wedstrijd tegen Jong AZ. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie twijfelden over het toelaten van thuispubliek na de rellen tijdens de verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior op 29 mei van dit jaar, maar volgens burgemeester Jan van Zanen is de 'basisveiligheid' bij ADO op orde.
Begin deze week werd al duidelijk dat het onzeker was of het thuispubliek van ADO Den Haag bij de komende wedstrijd tegen Jong Ajax welkom zou zijn in het eigen stadion. De gemeente, politie en het OM wilden eerst dat ADO duidelijk zou maken welke veiligheidsmaatregelen in het stadion worden genomen. Op basis van die plannen zou de lokale driehoek beslissen of de eigen supporters zouden mogen komen en zo ja hoeveel.
ADO heeft deze plannen overlegd en op basis daarvan heeft de driehoek nu dus besloten om de komende wedstrijd alleen seizoenkaarthouders en sponsoren van ADO toe te laten. Supporters van Ajax waren de afgelopen jaren al niet toegestaan. 'Voor het thuispubliek beperkt de driehoek daarnaast het maximum aantal bezoekers, omdat de veiligheidsorganisatie in opbouw is en ervaring op moet doen in het stadion', schrijft Van Zanen aan de gemeenteraad.

Mobiele eenheid aangevallen

'Het plan van aanpak van ADO Den Haag biedt voldoende vertrouwen dat de basisveiligheid op orde is. ADO Den Haag heeft aangegeven tijdens wedstrijden alleen het hoofdgebouw, de Aad Mansveldtribune en de Haaglandentribune open te stellen voor publiek. De toegang tot deze delen van het stadion wordt bovendien beperkt tot seizoenkaarthouders en (relaties van) sponsoren (met een skybox).' Relaties mogen alleen toegelaten worden als zij gescreend zijn door ADO Den Haag.
Bij de rellen zijn onder andere de ME en politiehonden ingezet
Bij de rellen zijn onder andere de ME en politiehonden ingezet © Regio15
Aanleiding voor de maatregel zijn de rellen die tijdens en na de verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior op 29 mei van dit jaar uitbraken. Supporters van ADO renden toen over het veld naar het uitvak, waar de Excelsior-aanhang zat. De Rotterdammers werden bestookt met vuurwerk. De Mobiele Eenheid moest het veld op om de rust te laten terugkeren. De rellen gingen vervolgens buiten het stadion verder. Daar werd de politie bekogeld met stenen.
Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag bleek dat de veiligheidsmaatregelen bij ADO Den Haag onder de maat zijn. De club gebruikt een verouderd toegangscontrolesysteem dat uitstaat. Verder zijn de stewards niet (goed) opgeleid. Volgens Van Zanen hebben de eigenaar en de directie van de club aangegeven noodzakelijke maatregelen te zullen nemen. 'Ze willen aan hun verantwoordelijkheid voldoen om te zorgen voor een solide en stabiele veiligheidssituatie in en om het stadion', aldus Van Zanen. 'Tegelijkertijd realiseren alle partijen zich dat het bouwen van een toekomstbestendige veiligheidsorganisatie een proces van lange adem is. De eerste stappen hiertoe zijn in gang gezet en bieden vertrouwen voor het vervolgproces.'

Maximaal uit- en thuispubliek

Van Zanen zegt in gesprek te blijven met ADO en hij verwacht dat de veiligheidssituatie de komende tijd verbetert. 'Ik ga er vanuit dat op deze wijze samen met ADO Den Haag en haar supporters de eerste stap is gezet naar voetbalwedstrijden in het ADO Den Haag stadion met maximaal uit- en thuispubliek. De komende tijd worden de intensieve gesprekken met ADO Den Haag onverminderd voortgezet.'
ADO Den Haag schrijft in een verklaring dat de club het besluit 'respecteert'. 'Al had de club op meer ruimte gehoopt. De lokale driehoek wil echter geen enkel risico op herhaling nemen en in dat kader is dit het enige acceptabele alternatief.'

Geen supporters

Zondag speelde ADO ook al thuis. Toen mochten er geen supporters bij de met 0-2 verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch zijn vanwege een straf die voetbalbond KNVB de club oplegde na de rellen van mei. Ook de laatste wedstrijd van de voorbereiding, eind juli, mochten fans op last van de Haagse burgemeester niet aanwezig zijn. Ook dat was vanwege de rellen eind mei.