Tweehonderd omgekeerde vlaggen op eigen grond neergezet langs N-weg

Vlaggenparade langs de N210 in de Krimpenerwaard
Vlaggenparade langs de N210 in de Krimpenerwaard © privé
KRIMPENERWAARD - Terwijl de provincie Zuid-Holland druk bezig is met het verwijderen van omgekeerde vlaggen langs provinciale wegen, zijn in de Krimpenerwaard vlak langs een N-weg zeker tweehonderd nieuwe vlaggen neergezet. Een groep boeren, verenigd in 'trekkergroep Krimpenerwaard', heeft langs de N210 tussen Lekkerkerk en Bergambacht een hele rits aan masten met omgekeerde vlaggen in top geplaatst. Op eigen grond, dus de gemeente en de provincie kunnen niet ingrijpen.
Melkveehouder Floor de Jong vertelt vol trots over de vlaggenactie in de Krimpenerwaard. Dinsdagmiddag rond 14.30 uur begonnen vijftien boeren met het plaatsen van omgekeerde vlaggen. Tegen 23.00 uur was de groep sympathisanten gegroeid tot vijftig man en was de klus geklaard. De vlaggen staan op eigen boerengrond.
De omgekeerde vlag is de laatste tijd hét symbool van boerenprotest tegen de stikstofplannen geworden. Door zeker tweehonderd exemplaren langs de N210 tussen Lekkerkerk en Bergambacht te hijsen, willen de boeren hun verzet kracht bij zetten. 'Dat doen wij met een vriendengroep', aldus koeienboer Floor.

Koe vastzetten met tiewraps

De provincie Zuid-Holland begon begin deze maand met het weghalen van de driekleur langs provinciale wegen, omdat deze een gevaar zouden vormen voor voorbijrazend verkeer. 'Een kulargument', aldus Floor de Jong. De vlaggen - meestal aan lantaarnpalen - hingen volgens hem stevig genoeg. 'Bijna alle vlaggen waren met tiewraps aan lantaarnpalen bevestigd. Met die tiewraps kunnen wij een koe vastzetten.'
De tweehonderd 'nieuwe' vlaggen langs de N210 hangen in vlaggenmasten. De masten zijn gesponsord door een lokaal installatiebedrijf, de vlaggen zijn nieuw gekocht of eerder gedwongen weggehaald uit verschillende dorpskernen. Aan het terugvragen van door de provincie weggehaalde vlaggen zijn de boeren in de Krimpenerwaard maar niet begonnen. 'Wat een gedoe', aldus De Jong. 'Bovendien, in de tijd dat de provincie er een heeft verwijderd, hebben wij er al vijf teruggehangen.'
Het contact tussen de boerenprotestgroep en de gemeente Krimpenerwaard noemt Floor de Jong 'goed'. Hij verwacht dan ook geen problemen nu de vlaggen op eigen grond zijn geplaatst. Naar eigen zeggen staat de rij vlaggen op grond van ongeveer twintig verschillende boeren.
De gemeente Krimpenerwaard laat woensdag weten op de hoogte te zijn van de protestactie. Wel wordt nog 'het een en ander uitgezocht' over het eigendom van de gronden waarop de vlaggen zijn geplaatst, aldus een gemeentewoordvoerster. De provincie Zuid-Holland haalde deze week per ongeluk vlaggen weg van een eigen terrein. Daarvoor zijn excuses aangeboden.
Als inwoner, bedrijf of organisatie mag je op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe gevlagd moet worden.