Wat is het mooiste gebouw van de regio? Stemmen kan alleen vandaag nog!

De vuurtoren van Noordwijk
De vuurtoren van Noordwijk © ANP
REGIO - Het Vredespaleis in Den Haag, het stadhuis in Gouda of toch de Haagse Elektriciteitsfabriek? De winnaar van Het Mooiste Gebouw van de Regio 2022 kan nu nog door jou bepaald worden. Uit honderden aanmeldingen heeft een deskundige jury vijftien finalisten gekozen. Tot en met vrijdag kan jij nog stemmen op jouw favoriete gebouw.
Stem hier op jouw mooiste gebouw van de regio.
Onze regio staat vol met mooie, markante gebouwen. Maar welke is nou het allermooist? Sommige gebouwen maken gewoon zo'n indruk op je dat je er wel voor altijd zou willen blijven. De kapel op de begraafplaats St. Petrusbanden maakte zo'n indruk op vrijwilliger Elisabeth de Graaf, dat ze er zelf ook al een graf heeft gekocht. 'Dat geeft mij rust.'
Maar wat maakt een gebouw nou 'mooi'? Voor anderen is de rijke historie van een pand nog veel belangrijker dan het uiterlijk. 'Albert Einstein heeft hier rondgelopen en heeft bijgedragen aan onderzoek', vertelt Naor Scheinowitz, manager van de Leidsche Sterrewacht. De deskundige jury, bestaande uit Angelique Werner, Omroep West-hoofdredacteur Henk Ruijl en Joris Wijsmuller, oud-wethouder en directeur van Duurzaam Den Haag, hebben vijftien finalisten uitgekozen. De uiteindelijke winnaar kan tot en met vrijdag door jou worden gekozen.

Clubhuis Oppertje in Den Haag

Naast de welbekende genomineerden, zoals het Vredespaleis in Den Haag en het stadhuis in Gouda, zit er ook een aantal minder bekende en misschien zelfs wel onverwachte finalisten bij. Met zijn felblauwe kleur is het Oppertje een opvallende verschijning op het Haagse strand. Het is het clubhuis van de Haagse Kust Zeil Vereniging en oogt op het eerste ogenblik vrij simpel. Maar volgens lezer Mariet Warsink gaat het niet om de architectonische stijl, maar om het gevoel dat het gebouw geeft. 'Of het nou regent, of waait of bewolkt is: het is alleen maar genieten. Iedereen wordt hier blij van.'

Watertoren van Schoonhoven

De watertoren in Schoonhoven is een bijzondere verschijning. Het gebouw bevindt zich midden in de woonwijk en steekt af tegen de rijtjeshuizen door haar rustieke stijl. Van een afstand lijkt het wel een sprookjeskasteel. De toren werd gebouwd in 1901 en was tot 1982 in gebruik als watertoren. Dit icoon van Schoonhoven huisvestte ook nog enige tijd de ateliers van diverse zilversmeden maar is nu beschikbaar voor overnachtingen. Naast de prachtige buitenkant van het pand, is het gebouw ook uniek door het 360-graden uitzicht over Schoonhoven én de Lek.

Vuurtoren van Noordwijk

De grote witte toren op het strand van Noordwijk heeft een speciaal plekje in het hart van de Noordwijkers. De vuurtoren op de Koningin Wilhelmina Boulevard stamt uit 1921, maar het eerste licht aan het strand was in 1444 al te zien. Vroeger zat de vuurtorenwachter de hele nacht alleen in de bovenste kamer van de toren. Vrijwilliger en vuurtorenwachter Hans Vink hoort vaak verhalen van Noordwijkers die vertellen hoe alles is veranderd, maar de vuurtoren altijd hetzelfde is gebleven. 'Een betere werkplek kan je je niet wensen', aldus Hans.

Gemeenlandshuis in Delft

Volgens veel mensen het mooiste gebouw in de historische binnenstad van Delft. Het Gemeenlandshuis is al in 1505 gebouwd en sinds de 17e eeuw biedt het onderdak aan het Hoogheemraadschap van Delfland. Een mooier kantoor kun je je niet wensen, meent jurylid Henk Ruijl.

Vredespaleis in Den Haag

Het symbool voor Den Haag als stad van vrede en recht. Het Vredespaleis is geliefd onder inwoners en toeristen, maar ook de inhoud doet er toe. In het Vredespaleis zit onder andere het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.

Oude Sterrewacht in Leiden

Het oudste nog bestaande universiteitsobservatorium ter wereld. 'Met die vier bollen op het dak is het een buitengewoon fascinerend gebouwd dat de verbeeldingskracht prikkelt', zegt jurylid Joris Wijsmuller.

Sint-Janskerk in Gouda

Deze kerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Zowel binnen als buiten blijf je kijken en zie je steeds nieuwe details. Het wordt ook wel de Grote Kerk genoemd. Lezer Johan uit Den Haag heeft er al op gestemd.

Stadhuis van Gouda

Het stadhuis is het middelpunt van Gouda. Met zijn rode luikjes en spitse toren is het dé publiekstrekker van de stad. Het is een van de oudste Gotische stadhuizen van Nederland, ook al wordt het niet meer als zodanig gebruikt.

Villa Ockenburgh in Den Haag

Dit oude, verwaarloosde landgoed op de grens van Monster en Den Haag is dankzij vrijwilligers weer echt een pareltje geworden. Ze knapten Villa Ockenburgh zo goed op, dat het nu behoort tot de mooiste gebouwen van de regio.

Elektriciteitsfabriek in Den Haag

De elektriciteitsfabriek staat midden in de stad. Met de geelbruine kleur en de twee torens is het een echte blikvanger. Je kijkt terug naar de Industriële Revolutie, maar ook vooruit.

Kunstmuseum in Den Haag

Architect H.P. Berlage ontwierp het Kunstmuseum in de jaren 30. Niet iedereen vond het toen mooi, weet jurylid Angelique Werner. 'Het werd uitgemaakt voor sigarendoos. Inmiddels waardeert men het wel. Consistent gebruik van materialen en maateenheden zorgen ervoor dat het gebouw rust uitstraalt.'

Zilverfabriek in Voorschoten

De voormalige Zilverfabriek is niet te missen als je van Voorschoten naar Leiden rijdt. Dit langgerekte witte landgoed met aan beide zijdes prachtige trapgevels is een echte eyecatcher. Patty Wijnen-Lunenburg stemde hierop en vindt het gebouw zowel oud als modern.

Europees Octrooibureau in Rijswijk

Een gebouw waar je zo doorheen kijkt. Het Europees Octrooibureau bestaat namelijk vrijwel volledig uit glas. Het steekt af bij de overwegend grijze massa van industrieterrein Plaspoelpolder. 'De glasgevels weerspiegelen Hollandse luchten', vertelt jurylid Angelique Werner.

Huygens' Hofwijck in Voorburg

Hou je van rust en symmetrie? Dan is Huygens' Hofwijck wat voor jou. Dichter Constantijn Huygens ontwierp het in de 17e eeuw zelf, net als de tuin. 'Unieke buitenplaats als lichaam ontworpen met huis als hoofd, vrijstaand in het water. Het onderlichaam is helaas geamputeerd door de aanleg van station Voorburg', weet jurylid Joris Wijsmuller.
Stem hier op jouw mooiste gebouw van de regio.