Zonnebankstudio's in de problemen door energiekosten: 'Ik schrik van facturen'

Een zonnestudio
Een zonnestudio © ANP
DEN HAAG - De prijzen bij de benzinepomp variëren per dag, maar dit kan bij zonnestudio's ook gaan gebeuren. Bij de meeste studio's zijn de energiecontracten inmiddels afgelopen en rijzen de stroomkosten de pan uit. Die kosten worden in een aantal gevallen doorberekend aan klanten, zoals bij La Costa in Den Haag.
Huib van Heest, directeur van branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen, is pessimistisch. Een aantal eigenaren van zonnebankstudio's heeft hem benaderd om de gestegen prijzen en maakt zich grote zorgen. Faillissementen zijn volgens Van Heest nu niet aan de orde, alleen moet de situatie niet veel langer duren. Energiecontracten die drie of vier keer over de kop gaan, zijn volgens de branchevereniging geen uitzondering.
Enige coulance vanuit de overheid wordt op dit moment niet geboden en dus zit er niets anders op dan prijs van bijkleuren in een zonnestudio door te berekenen aan de klant. De meeste ondernemers wachten hiermee, omdat dit het laatste is wat ze willen.
Hoge energieprijzen maakt zonnestudio's bijna onbetaalbaar
'Ik kijk altijd met schrik naar de facturen die binnenkomen van onze energiemaatschappij. Wat betekent het nu weer?' vraagt Yvonne Tol van zonnestudio La Costa in Den Haag zich af. 'Je bent eigenlijk continu aan het budgetteren.' Normaal gesproken maakt ze per kwartaal een financieel plan, nu controleert ze wekelijks of het kasboekje toereikend is. Ze heeft de tarieven dit jaar al twee keer moeten verhogen.
Behalve de gestegen energierekening, kampen eigenaren van zonnestudio's nog steeds met de naweeën van de coronabeperkingen. 'Wij zijn zes tot zeven maanden dicht geweest, daar zijn we nog herstellende van.' De reserves van een aantal collega's zijn er toen al doorheen gejaagd. 'Waar je normaal gesproken problemen kunt opvangen, lukt dat nu niet.' Huib van Heest vult aan: 'Het zal een heel moeilijk verhaal voor ondernemers worden.'