Kijk mee naar historische lancering maanraket Artemis I vanuit het Museon-Omniversum

De Artemis I op het lanceerplatform van NASA bij het Kennedy Space Center in Florida
De Artemis I op het lanceerplatform van NASA bij het Kennedy Space Center in Florida © ANP
DEN HAAG - Op 29 augustus lanceert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de Artemis 1, een spiksplinternieuwe maanraket. Het is de bedoeling dat astronauten daarmee in de toekomst teruggaan naar de maan. De lancering is in Den Haag op spectaculaire wijze te bekijken in het Museon-Omniversum.
De Artemis I is een zogenaamde SLS (Space Launch System) maanraket. Deze 98 meter hoge raket is de krachtigste die de ruimtevaartorganisatie ooit heeft gebouwd. Naast de raket wordt ook de nieuwe Orion ruimtecapsule getest. Daarmee moeten in de toekomst mensen naar de maan worden vervoerd, maar ook naar plekken dieper in de ruimte zoals asteroïden of zelfs Mars.
De lancering vindt maandagmiddag 29 augustus plaats om 14.33 uur Nederlandse tijd. Dat gebeurt vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Gedurende een missie van drie weken maakt Artemis I een baan om de maan. Bijzonder, want zo ver kwam een ruimtevaartuig bedoeld voor mensen nog nooit. Aan het einde van de missie keert de Orion ruimtecapsule terug naar de aarde en landt hij in zee. Voorlopig zit er nog niemand in de raket. Dat gebeurt pas in 2025. Dan wil NASA opnieuw astronauten naar de maan brengen, waaronder de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur.

Kijk mee

Nederlandse ruimteliefhebbers kunnen de lancering 'van dichtbij' meemaken in de Dome van Museon-Universum in Den Haag. Met beelden van 360 graden en hoge resolutie op het koepelscherm van 840 vierkante meter is het net alsof je er echt bij bent. Ook leren bezoekers meer over de bijzondere maanmissie.