COA plaatst 42 vluchtelingen in hotel, maar informeert gemeente niet

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZUIDPLAS - Zuidplas is verbaasd door het onaangekondigde verblijf van 42 vluchtelingen in het Van der Valkhotel in Nieuwerkerk aan den IJssel. De gemeente werd pas op de hoogte gesteld van de komst van de vluchtelingen toen een aantal van hen zich woensdagmiddag meldde bij de publieksbalie van de gemeente. Het COA heeft inmiddels excuses aangeboden.
De vluchtelingen zijn op 18 juli door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tijdelijk in het hotel geplaatst, naar verwachting tot eind augustus. Volgens de gemeente waren zij daar niet over geïnformeerd. Locoburgemeester Jan Willem Schuurman heeft daarop een bezoek gebracht aan de vluchtelingen samen met de gemeentesecretaris en een aantal medewerkers van Team Bevolkingszorg.
'Het was goed om een bezoek te brengen aan deze groep vluchtelingen. Bij de opvang van vluchtelingen vinden wij het als gemeente in ieder geval belangrijk dat er adequate zorg is voor hen en dat er open en transparant wordt gecommuniceerd naar inwoners. Helaas constateer ik dat het op die punten is misgegaan', reageert de locoburgemeester.
De vluchtelingen verblijven in het Van der Valk Hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel
De vluchtelingen verblijven in het Van der Valk Hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel © ANP

COA biedt excuses aan

Volgens een woordvoerder van het COA is er sprake geweest van een miscommunicatie. 'Door de enorme druk op het COA maken wij voor noodopvang op verschillende plekken in het land gebruik van hotelkamers. Dat zijn tijdelijke noodoplossingen. Daarover hebben we altijd contact met de gemeente. Dat is in dit geval niet goed gegaan en daarvoor hebben wij donderdag onze excuses aangeboden.'
Inmiddels is het COA 'uitgebreid in gesprek met de gemeente' om de tijdelijke opvang van de vluchtelingen te regelen. Zo voorziet de gemeente de vluchtelingen in een aantal basisbehoeften zoals gezondheidschecks, schone kleding en speelgoed voor kinderen. Volgens het COA verblijven de vluchtelingen nog ongeveer tien dagen in het hotel. Daarna gaan zij naar een andere locatie.

'Zuidplas is geen weigergemeente'

Zuidplas is niet de enige gemeente in het land dat voor een onverwachts vluchtelingenvraagstuk is komen te staan. Zo werd donderdag in het Overijsselse Tubbergen gedemonstreerd tegen de komst van een AZC en moet de gemeente Purmerend per 1 september zes maanden lang honderd statushouders huisvesten in hotel Van der Valk. Locoburgemeester Jan Willem Schuurman zegt dat Zuidplas zeker bereid is om haar steentje bij te dragen, maar dan wel mét toekomstperspectief.
Locoburgemeester Jan Willem Schuurman
Locoburgemeester Jan Willem Schuurman © Omroep West
'Wij zijn erg bereid het Rijk te helpen met de opgave waar ze voor staan, maar dan wel met de boodschap dat het niet voor een lange tijd kan en dat het Rijk zelf met een permanente oplossing komt', reageert de burgemeester. De gemeente had al toegezegd om per 1 september 75 vluchtelingen op te vangen in Moordrecht. 'Zuidplas is zeker geen weigergemeente.'
Burgemeester Han Weber reageerde via Twitter op de komst van de vluchtelingen: