Hele straat afgezet voor reconstructie gruwelijke dood Andrezj (44)

Reconstructie in de Haagse Minckelersstraat
Reconstructie in de Haagse Minckelersstraat © Regio15
DEN HAAG - Wie vrijdag in de Minckelersstraat in het Haagse Laakkwartier moet zijn, zal met zwarte schermen geconfronteerd worden. De politie doet met een reconstructie uitgebreid onderzoek naar de dood van de 44-jarige Andrezj uit Polen. Hij zou in april door drie landgenoten in een woning zijn mishandeld. Daarbij zou Andrezj met een ketting door de kamer zijn getrokken en meerdere keren tegen het hoofd en lichaam zijn geslagen en geschopt.
In de straat zijn zwarte schermen opgeworpen en rondom een woning staat een aantal politiebusjes opgesteld. Ook is een grote bouwlamp op een aanhanger gearriveerd. Op gele borden is namelijk te zien dat het onderzoek tot 22.00 uur duurt, en dan begint het al donker te worden. Verder is er een container van de politie neergezet.
Bij de zitting werd de reconstructie al aangekondigd, om openstaande vragen te beantwoorden. Verder moet een patholoog nog een rapport opstellen over het geweld dat tegen Andrzej is gebruikt. Ook kijkt een schoenzooldeskundige nog naar de zaak. Mogelijk kan die achterhalen wie het slachtoffer hebben geschopt.

Slachtoffer met fors geweld om het leven gebracht

De drie verdachten stonden eind juli voor het eerst voor de rechter. Tijdens de zitting bleek dat er nog steeds veel onduidelijk is over wat er in april in de woning is gebeurd. De rechter sprak tijdens de zitting al wel over een 'heel heftig incident'. Ook is duidelijk dat 'het slachtoffer door fors geweld om het leven is gebracht'. Twee van de drie verdachten vertelden dat ze alleen hebben toegekeken hoe de derde verdachte hun landgenoot mishandelde.
Op de dag dat het lichaam van de Poolse man in de woning werd gevonden hield de politie al de 39-jarige Dariusz G. aan. De dagen daarna kwamen ook de 20-jarige Jakub M. en de 42-jarige Marcin R. vast te zitten. Deze laatste twee zeggen dat het G. is geweest die het slachtoffer heeft mishandeld. Ze zouden geen bijdrage hebben geleverd aan het geweld. 'Mijn cliënt heeft zelfs nog 112 gebeld', vertelde de advocate van Marcin R.. De twee advocaten pleitten dan ook voor de vrijlating van hun verdachten. Het OM wilde hier niets van weten.
De inhoudelijke behandeling staat voor januari gepland. Dan horen de drie verdachten hun eventuele straf.