Opengedraaide brandkraan zorgt dat Margherita huis en bedrijf uit moet: 'Ik ben ten einde raad'

Brandkraan spuit op huis en kapsalon in Duindorp
Brandkraan spuit op huis en kapsalon in Duindorp © Regio15
DEN HAAG - De Duindorpse Margherita Hendrikse kan door waterschade haar huis en kapsalon niet meer in. Vorig weekend werd de brandkraan voor haar pand aan de Pluvierstraat opengedraaid en de waterschade die dat veroorzaakt heeft, maakte haar huis onbewoonbaar. Ook haar winkel is niet te gebruiken. 'Er staat nog steeds water tussen de vloer van de bovenburen en mijn plafond, wat in stukken naar beneden komt', vertelt de kapster die door het opendraaien van de brandkraan nu dus tijdelijk dakloos en werkloos is.
'Ik ben al acht dagen aan het bellen en word van het kastje naar de muur gestuurd. Ik ben ten einde raad, ik weet het niet meer', vertelt Margherita. De brandkraan die voor haar huis en haar kapsalon 'Bernadette' is opengedraaid tijdens de afgelopen hittegolf, heeft een ravage aangericht. De inboedel van zowel haar huis als haar zaak werd overspoeld door duizenden liters water. Er stroomde zoveel water naar binnen dat haar huis onbewoonbaar is en haar winkel onbruikbaar. Ze woont nu op een camping en soms slaapt ze 'hier en daar in een echt bed.'
Bekijk hier hoe het water tegen de woning en kapsalon aan spoot:
Opengedraaide brandkraan heeft grote gevolgen: enorme waterschade in huis en kapsalon
Van haar verzekeraar kreeg de Duindorpse te horen dat de schade niet gedekt is, omdat het om vandalisme zou draaien. Een woordvoerder van woningcorporatie Vestia geeft aan dat zij gewacht hebben op de reactie van de verzekeraar, maar dat er maandag contact zal zijn met Margherita Hendrikse om op zoek te gaan naar een oplossing. In eerste instantie gaat dat om het weer bewoonbaar maken van het pand. 'Vergoeding voor vervangende woonruimte valt meestal onder de verzekering. Nu dat in dit geval niet zo lijkt te zijn, gaat ons sociaal beheer team kijken of ze wat kunnen doen', zegt de woordvoerder van Vestia.

Oplossing duurt nog weken

Uit een meting zou blijken dat het vochtgehalte in de woning en de winkel nu 80 procent is, ondanks de professionele drogers die er staan. 'Je loopt echt tegen een muur van vocht aan als je naar binnen gaat', vertelt Hendrikse. 'Er komen stukken plafond naar beneden. Al mijn spullen zijn kapot en moeten het huis uit, want het moet leeg.'
Een oplossing kan volgens Hendrikse nog weken duren: 'De plafonds moeten eruit, de vloeren moeten eruit en dan moet alles eerst drogen voordat ze kunnen beginnen aan het herstellen van de schade.' Ook Vestia bevestigt dat het weken kan duren voordat het huis droog genoeg is voor reparatie.

Geen inkomen, geen huis

Totdat de schade hersteld is, heeft de Duindorpse kapster dus geen huis en geen inkomen, omdat haar winkel ook getroffen is. Voorlopig bij mensen thuis knippen, daar wil ze nu nog niet over nadenken: 'Ik denk dat mijn klanten liever in een winkel komen'. Daarnaast hoopt ze dat Vestia haar alternatieve woonruimte en winkelruimte kan bieden.
Het opendraaien van brandkranen wanneer het warm is, gebeurt vaak in Den Haag. Alleen al deze zomer is dat al meer dan dertig keer de brandkraan in de stad opengedraaid. In totaal is er dit jaar al 2 miljoen liter verspild door het opendraaien van brandkranen in Den Haag. De schade voor waterbedrijf Dunea loopt in de duizenden euro's, daarnaast kan de waterkwaliteit in gevaar komen. Dunea doet altijd aangifte en de straf kan oplopen tot maximaal 12 jaar gevangenisstraf en een geldboete van maximaal 90.000 euro.