Nieuws

Coronavaccinaties: regionale GGD's klaar voor 10.000 prikken per dag

Deze vrouw krijgt een vaccinatie
Deze vrouw krijgt een vaccinatie © ANP
REGIO - De regionale GGD's zijn klaar om vanaf half september te beginnen met een nieuwe ronde coronavaccinaties. Dat zegt manager coronabestrijding Pieter Haasbeek van GGD Hollands Midden maandagochtend in West Wordt Wakker. De GGD heeft voldoende personeel kunnen vinden om de priklocaties te bemannen. Ook de GGD in Haaglanden is 'op enkele functies na' op sterkte voor de nieuwe vaccinatieronde.
Voor de nieuwe vaccinatieronde gebruikt GGD Hollands Midden dezelfde drie locaties die bij eerdere vaccinaties zijn gebruikt in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. Er is capaciteit om 4600 prikken per dag te zetten. Als het nodig is, kan dat opgeschaald worden naar 10.000 vaccinaties per dag. Er kan dan ook 's avonds geprikt gaan worden.
Haaglanden heeft vier locaties waar geprikt gaat worden: Delft, Zoetermeer, 's-Gravenzande en Den Haag. Ook daar is capaciteit om een kleine 5.000 vaccinaties per dag te doen. Mocht de vraag in het najaar groot zijn, kan er ook in Haaglanden opgeschaald worden, zegt een woordvoerder.

Nieuw vaccin

De GGD hoopt deze ronde te kunnen gaan prikken met het nieuwe coronavaccin. 'Hopelijk keurt het Europees Medicijnen Agentschap, EMA, dat vaccin volgende week goed', aldus woordvoerder Haasbeek van GGD Hollands Midden.
Het kabinet wil aangepaste versies van de coronavaccins van Pfizer en Moderna gebruiken voor de nieuwe prikronde in september. De vaccins moeten beter beschermen tegen de omikronvariant van het virus.

Prikmoe

Vanaf half september gaat het RIVM de uitnodigingen voor de vaccinaties versturen. 'Als eerste naar zorgmedewerkers, daarna komen kwetsbare mensen aan de beurt. Vervolgens gaat het op leeftijd, we beginnen bij 100 en dan naar beneden tot 18', legt Haasbeek uit.
Op de vraag of mensen niet prikmoe zijn, antwoordt Haasbeek van de GGD dat mensen inderdaad regelmatig vragen hoe lang het vaccineren nog doorgaat. Toch denkt Haasbeek dat het animo deze nieuwe vaccinatieronde weer hoger zal zijn: 'Met een nieuw vaccin, de winter die eraan komt en mogelijk meer gevallen in het najaar verwachten we dat mensen zullen komen.'