Staking NS regio Noord definitief, treinverkeer Haagse regio mogelijk vrijdag plat

Treinstation Leiden
Treinstation Leiden © ANP
REGIO - De eerste van de geplande estafettestakingen van het NS-personeel gaan woensdag in de regio Noord van start. Vrijdag 26 augustus volgt mogelijk de regio Den Haag, tenzij er voor die tijd een akkoord wordt bereikt tussen NS en de vakbonden. 'De woensdag staat nu in elk geval definitief vast', zegt een woordvoerder van FNV Spoor tegen Omroep West. In de regio waar de acties plaatsvinden zullen 24 uur lang geen treinen van de NS rijden.
De FNV roept medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen op woensdag 24 augustus in de regio Noord te gaan staken. 'Van 4.00 uur 's morgens tot 4.00 uur 's nachts rijden er dan wat ons betreft geen treinen in de regio', aldus de woordvoerder van de vakbond. 'Wij vinden het onbegrijpelijk dat de NS het zover laat komen.'
De bond kondigde de estafettestaking in het noorden van het land eerder al aan. Na de regio noord zijn andere streken aan de beurt. Treinreiziger.nl verwacht dat hierbij het treinverkeer rond Rotterdam, Den Haag en Dordrecht vrijwel volledig stil zal komen te liggen.

Compensatie voor prijsstijgingen NS-personeel

De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. Als er na 31 augustus nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een week later een landelijke staking.
Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

'Deur NS open voor FNV om verder te praten'

Volgens een woordvoerder van de NS is het spoorbedrijf op dit moment in kaart aan het brengen wat de verwachte impact is van de stakingsactie. 'Op onze dienstregeling en op onze reizigers. We proberen natuurlijk zo snel mogelijk reizigers hierover zo goed mogelijk te informeren.'
Volgens haar staat de deur open voor FNV om verder te praten, om te komen tot een goede cao. 'We zien genoeg aanknopingspunten om het gesprek voort te zetten.' De woordvoerder wil niet zeggen of de NS bereid is FNV tegemoet te komen in de eisen.