Groep mannen mishandelt Delftenaar (24): 'Ze filmden me toen ik knock-out op straat lag'

Deze zaak is opgelost
Deze zaak is opgelost
DELFT - 'Het is heel vernederend. Waarom moet je me filmen als ik voor dood op de grond lig?' Dat zegt een 24-jarige Delftenaar die begin juli is mishandeld en knock-out geslagen door een groep mannen. Hij is onder andere geslagen met een kettingslot, liep een hersenschudding op en verloor twee tanden. Bovendien heeft één van zijn belagers hem nog gefilmd terwijl hij bewusteloos op de grond lag.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 23 augustus. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE: Na de uitzending kreeg de politie meerdere tips over de verdachten, waarbij ook namen zijn genoemd. Twee van hen hebben zich op 31 augustus bij de politie gemeld. De drie anderen zijn op 1 september aangehouden. Vier jongens zijn 17 jaar, de vijfde is 16. Ze komen uit Delft en Den Hoorn.
Het slachtoffer loopt in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 juli op de Buitenwatersloot in het centrum van Delft. Hij is op het festival Westerpop geweest en heeft daarna nog met vrienden afgesproken in de stad. 'Ik was aan het bellen met een vriend, toen ik van achteren werd aangereden door een fietser', vertelt hij.
'Het is midden in de nacht, er is niemand op straat. Dus waarom moet je me aanrijden? Ik zei dat hij uit moest kijken.' De fietser blijkt te horen bij een groep van vijf mannen, die op vier fietsen rijden. 'En die gozer stapt gelijk van zijn fiets af. Hij kwam voor me staan en gaf me een duw. We raakten in een klein gevechtje en voor ik het wist stonden er vier jongens voor me.'

'Toen ging ik knock-out'

Het slachtoffer vervolgt: 'Eén van hen had een kettingslot bij zich. Ik werd ingesloten en kreeg van alle kanten klappen. Ik dacht op dat moment dat ik zou worden doodgeslagen. Dat was het moment dat ik besefte: ik moet wegwezen. Toen werd ik met het kettingslot op mijn hoofd geslagen en ging ik knock-out. Ik viel op de stoeptegels en had verkeerd kunnen landen, dan was het gewoon einde verhaal geweest.'
Terwijl de 24-jarige Delftenaar roerloos op de grond ligt, maakt de groep belagers zich uit de voeten. Maar niet voordat één van hen nog met zijn telefoon een filmpje van het slachtoffer maakt. 'Dat is vernederend. Dat is alles wat slecht is. Waarom moet er nog een filmpje rondgaan? Ik weet niet wie dat filmpje heeft gekregen. Dat komt er allemaal bovenop en is gewoon niet nodig', zegt hij.

Tanden eruit

In het ziekenhuis blijkt dat het slachtoffer een hersenschudding heeft opgelopen. Daarnaast is de schade aan zijn gebit groot: twee voortanden missen, een derde zit bijna helemaal los. Er is een wortelkanaalbehandeling nodig en er zijn twee tijdelijke tanden geplaatst. 'Ze hebben het kaakbot helemaal kapot geslagen, dat moet eerst genezen voor er implantaten in kunnen. Ik moet nog vier maanden wachten, als het dan nog niet goed is moet er misschien een bottransplantatie komen', vertelt de Delftenaar over het fysieke letsel.
'Het gaat op zich goed met me, maar ik heb 's nachts vaak flashbacks. Bijvoorbeeld ook dat beeld van die jongen die mij filmde terwijl ik voor dood op de grond lig: dat heeft me het meest gedaan. Dat brengt woede in me. Het is niet dat ik nu woedeproblemen heb, maar ik ben soms bang dat ik op het verkeerde moment ontplof als iemand iets verkeerd doet. Zo was ik hiervoor helemaal niet. Het is jammer dat dat mij in die zin heeft veranderd.'
'Je moet niet met z'n allen op één iemand gaan. Je weet niet wat voor gevolgen dat kan hebben. Ik wil dat ze gepakt worden en dat ze beseffen dat dat gewoon niet kan', besluit het slachtoffer.