Plannen spoedeisende hulp LangeLand Ziekenhuis niet overlegd met regio

© ANP
ZOETERMEER - De toekomstplannen voor de spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis zijn niet overlegd met het orgaan in de regio dat daar overgaat: het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Dat zegt een woordvoerder van het ROAZ in Leiden. Volgens directeur Eringa van het LangeLand Ziekenhuis is dat niet nodig. De organisatie denkt daar anders over.
Het LangeLand Ziekenhuis wil op 1 oktober de deuren van de spoedeisende hulp (SEH) weer volledig openen. Wel komen er veranderingen. Zo wil het ziekenhuis enkel nog basiszorg gaan bieden en wordt de SEH onderdeel van een spoedplein. Hierin zit ook de huisartsenpost en zijn er bedden voor mensen met hartproblemen, mensen met een herseninfarct en voor patiënten die korte tijd aan de beademing moeten liggen.
Directeur Eringa zegt dat de plannen zijn kortgesloten met het HagaZiekenhuis, waarmee het LangeLand binnen een maand of zes moet zijn gefuseerd. Eringa vertegenwoordigt binnen de Reinier Haga Groep ook de belangen van het HagaZiekenhuis. Omdat het Haga eventueel extra patiënten met complexe problemen kan opvangen, was het volgens hem niet nodig om voor zijn ideeën ook goedkeuring te krijgen van het ROAZ.

'Dat is nog niet gebeurd'

Een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen laat echter weten dat de afspraak is dat de plannen eerst binnen het ROAZ worden besproken. 'Dat is nog niet gebeurd', zegt ze. Verder geeft ze aan dat het bekend is dat er plannen komen, en dat het overleg benieuwd is naar wat die nou precies zijn. Dat is bij het ROAZ niet bekend. Een woordvoerder van het LangeLand Ziekenhuis geeft aan dat er deze, en volgende week gesprekken worden gevoerd over de toekomstplannen.
Eringa gaf ook aan dat de plannen inmiddels zijn besproken met de huisartsen en het gemeentebestuur van Zoetermeer. De huisartsen zeggen daarover dat ze inderdaad zijn geïnformeerd, maar de plannen nog in details gaan bestuderen. De gemeente Zoetermeer laat weten op hoofdlijnen geïnformeerd te zijn. Inhoudelijke afstemming heeft volgens een woordvoerder niet plaatsgevonden.

'Ik blijf vechten'

De VVD in de gemeenteraad van Zoetermeer is niet gerust op de toekomst van het LangeLand Ziekenhuis. Raadslid Jeffrey van Gils: 'Het ziekenhuis wordt in de plannen dus gewoon uitgekleed, daar word ik niet blij van.' In het spoedplein dat wordt geschetst, zijn ic-achtige bedden opgenomen waar mensen korte tijd kunnen worden beademd. Daarvan zegt hij: 'De ic verdwijnt gewoon, want ic-achtig is geen ic. Ik blijf vechten voor mooie toekomstplannen waarbij we de zorg in de stad niet hoeven af te schalen. Dat moet in onze stad gewoon kunnen', aldus van Gils.