Naakt in glasscherven en haren in brand bij ontgroening: TU waarschuwt na schandalen bij studenten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DELFT - De TU Delft heeft aan de vooravond van de ontgroeningsperiode twee studentenverenigingen een officiële waarschuwing gegeven. Aanleiding daarvoor zijn twee incidenten in het afgelopen jaar. Bij de vereniging Virgiel werd in mei een student in glasscherven op de grond gegooid en vervolgens al zijn kleding van zijn lichaam getrokken. Bij het Delfts Studenten Corps (DSC) werden vorig jaar nieuwe leden met kaarsvet overgoten en vlogen er haren in de brand.
Deze twee incidenten zijn voor de TU Delft reden om de verenigingen een officiele waarschuwing te geven, bevestigt een woordvoerder van de universiteit naar aanleiding van het verhaal in het universiteitsblad Delta. DSC heeft naast de waarschuwing ook een straf gekregen, omdat het corps in 2018 al in de fout is gegaan. Volgens het bestuur van de universiteit is er daarna te weinig gedaan om 'de cultuur van sociale onveiligheid' te veranderen. Daarom is de vereniging niet welkom bij de opening van het academische jaar en bij de verjaardag van de universiteit.
Beide verenigingen hebben een proeftijd van drie jaar gekregen. Bij nieuwe incidenten kan de universiteit de erkenning van de vereniging intrekken. In dat geval zouden de bestuursbeurzen worden stopgezet.

Kaarsvet over zich heen en haar in brand

De officiële waarschuwingen komen aan de vooravond van de nieuwe ontgroeningsperiode, die officieel kennismakingstijd (KMT) wordt genoemd. Deze week leren studenten tijdens de introductieweek Owee Delft en de studentenverenigingen kennen. In de komende weken sluiten nieuwe studenten dan aan bij een vereniging, waarna dus de ontgroeningsperiode volgt.
Hoe deze eruit ziet, ligt aan de studentenverenigingen zelf. Vorig jaar kwam dus naar buiten dat bij DSC nieuwe leden kaarsvet over zich hebben gekregen, waarna het haar van deelnemers in de brand is gevlogen. Dit leidde volgens het bestuur tot een anonieme klacht. Tegenover Delta zegt voorzitter Olivier Abbenhuis de melding niet te herkennen. 'Wij hebben de TU Delft het verzoek gedaan om meer details te delen over de anonieme klacht en het incident dat daarin wordt beschreven. Vooralsnog hebben wij die details niet gekregen, waardoor wij, ook na grondig intern onderzoek, dit incident niet kunnen plaatsen.'

'We zijn als bestuur tekort geschoten'

Virgiel heeft na het incident wel het boetekleed aangetrokken. Tijdens een feestavond pakken vier of vijf leden van een sociëteit een ander lid vast en scheuren zijn kleding van zijn lichaam tot hij naakt is. Daarna wordt hij zo hard geduwd dat hij met zijn hoofd tegen een muur valt en met zijn lichaam in glas terecht komt wat op de vloer ligt. Dit alles gebeurt in een volle sociëteit, waarbij niemand van de aanwezigen ingrijpt.
Voorzitter Lucas Honée zegt geschrokken te zijn van het incident en achter de maatregelen van de TU te staan. 'Wij snappen dat de TU ons sancties heeft opgelegd. De proeftijd is voor ons een stok achter de deur. We hopen dat zoiets niet nog eens plaatsvindt en daar werken we ook aan.' De voorzitter trekt zelf ook het boetekleed aan. 'Waarom is er niet ingegrepen, dat vraag ik me vaak af. We zijn als bestuur tekort geschoten. Wij waren ook in het pand toen dit gebeurde. Dat we niet in de zaal waren, vind ik geen excuus. We waren er wel, maar hebben het niet gezien.' Volgens de voorzitter komt het slachtoffer inmiddels weer bij de vereniging over de vloer.

Gesprek tussen universiteit en verenigingen

De ontgroeningsperiode duurt twee weken. De TU Delft hoopt dat de proeftijd ervoor zorgt dat de komende KMT zonder problemen verloopt. 'Het opleggen van de sanctie heeft extra druk gelegd op de vereniging waardoor er meer zichtbaar actie is ondernomen. Voorafgaand aan de KMT zijn we als TU in gesprek met de verenigingen over de genomen veranderingen. Een eerste gesprek heeft al plaatsgevonden, een tweede gesprek volgt nog. Zowel bestuur als de commissie die de KMT organiseert, zijn zich terdege bewust van de wensen. Het gaat echter uiteindelijk wel om de gedragingen van de leden tijdens de KMT, en deze gedragsverandering is lastiger, maar wel noodzakelijk.'
Het incident bij DSC vond een jaar geleden plaats. De TU Delft heeft er bewust voor gekozen om de sanctie nu pas bekend te maken. De TU wilde een statement maken dat dit soort voorvallen ongewenst zijn. 'Vandaar deze, zij het late, besluiten.' Maar of de maatregelen echt hebben geholpen, dat zal de komende weken pas echt blijken, besluit de woordvoerder. 'De controle of het voldoende bleek volgt achteraf.'